Ernæringspåstander som viser til et høyt innhold av et gitt næringsstoff

Utdypende om ernæringspåstander som viser til et høyt innhold av et gitt næringsstoff.

Publisert

Under får dere en oversikt over tillatte ernæringspåstander som viser til høyt innhold av gitt næringsstoff.

Påstand

Eksempler på alternativ formulering

Vilkår for bruk

Høyt kostfiberinnhold

Fiberrik

Minst 6 g kostfiber per 100 g eller minst 3 g kostfiber per 100 kcal

Høyt proteininnhold

Proteinrik

Minst 20 % av energiinnholdet i næringsmiddelet må komme fra proteiner

Høyt innhold av [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]

  • vitamin D-rik
  • rik på vitamin E

Næringsmiddelet må minst inneholde en dobbelt mengde av kravene for påstanden «kilde til [navn på vitamin] og/eller [navn på mineral]»

Høyt innhold av omega-3-fettsyrer

Rik på omega-3-fettsyrer

Minst 0,6 g ALA per 100 g og per 100 kcal, eller minst 80 mg EPA + DHA per 100 g og per 100 kcal

Høyt innhold av enumettet fett

Rik på enumettet fett / enumettede fettsyrer

Minst 45 % av fettsyrene i produktet må stamme fra enumettet fett, og enumettet fett må representere minst 20 % av produktets energiinnhold

Høyt innhold av flerumettet fett

Rik på flerumettet fett / flerumettede fettsyrer

Minst 45 % av fettsyrene i produktet må stamme fra flerumettet fett, og flerumettet fett må representere minst 20 % av produktets energiinnhold

Høyt innhold av umettet fett

Rik på umettet fett / umettede fettsyrer

Minst 70 % av fettsyrene i produktet må stamme fra umettet fett, og umettet fett må representere minst 20 % av produktets energiinnhold

Dere kan bare bruke ernæringspåstander som viser til et høyt innhold av de næringsstoffene som er gjengitt i tabellen.

Det finnes ikke noen «høyt innhold av [navn på næringsstoff eller annet stoff]»- påstander. Dere kan derfor for eksempel bruke en påstand om høyt innhold av omega-3-fettsyrer, men ikke om høyt innhold av omega-6-fettsyrer eller omega-9-fettsyrer selv om både omega-6-fettsyrer og omega-9-fettsyrer er næringsstoffer på lik linje med omega-3-fettsyrer.

Dere kan for eksempel heller ikke bruke påstander om høyt innhold av lutein, xylitol eller andre «andre stoff».

Siden er en del av denne veiledningen: