Ernæringspåstander som viser til fravær av innhold

Utdypende om ernæringspåstander som viser til fravær av innhold.

Publisert

Under får dere en oversikt over tillatte ernæringspåstander som viser til fravær av innhold.

Påstand

Eksempler på alternativ formulering

Vilkår for bruk

Energifri

  • kalorifri
  • null/zero kalorier
  • maks 4 kcal (17 kJ) per 100 ml
  • maks 0,4 kcal (1,7 kJ) per porsjon for bordsøtningsmidler som har søtende egenskaper tilsvarende 6 g sukrose (ca. 1 ts sukrose)

Fettfri

  • uten fett
  • null/zero fett
  • maks 0,5 g fett per 100 g eller 100 ml
  • påstander med uttrykk som «X % fettfri» er forbudt

Fri for mettet fett

  • uten mettet fett / mettede fettsyrer
  • null/zero mettet fett / mettede fettsyrer

Maks 0,1 g mettet fett (summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer) per 100 g eller 100 ml

Sukkerfri

  • uten sukker
  • null/zero sukker

Maks 0,5 g sukkerarter per 100 g eller 100 ml

Uten tilsatt sukker

  • uten tilsatte sukkerarter
  • Næringsmiddelet kan ikke være tilsatt monosakkarider eller disakkarider eller andre næringsmidler med søtende egenskaper.
  • påstanden bør følges av «med naturlig innhold av sukker» i merkingen når relevant

Uten tilsatt natrium/salt

 

Næringsmiddelet kan ikke være tilsatt natrium eller salt eller annen bestanddel som inneholder tilsatt natrium eller salt, og påstanden kan bare brukes når næringsmiddelet inneholder maks 0,12 g natrium eller tilsvarende verdi for salt, per 100 g eller per 100 ml

Natriumfri eller saltfri

  • uten natrium/salt
  • null/zero natrium/salt

Maks 0,005 g natrium eller tilsvarende verdi for salt per 100 g

Med unntak av påstanden «alkoholfri» er det bare de «fri for»- eller «uten tilsatt»-påstandene som er gjengitt i tabell 4, som er regulert i påstandsforordningen. Påstander som for eksempel «karbohydratfri», «kolesterolfri» eller «fri for transfettsyrer» finnes ikke i vedlegget til påstandsforordningen og kan derfor ikke brukes. Det samme gjelder påstander som «ikke tilsatt kunstig søtning», «uten kunstige søtstoffer» og lignende.

Påstanden «alkoholfri» kan brukes. Dette kan du lese mer om i kapittelet Ernæringspåstander om alkoholholdige drikkevarer "

Siden er en del av denne veiledningen: