Helsepåstander om reduksjon i en risikofaktor for sykdom

Artikkel 14, nr. 1, bokstav a)-påstander om redusert sykdomsrisiko er definert som: «enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker.»

Publisert

Vær oppmerksom på at dette er påstander om reduksjon i en risikofaktor for sykdom – ikke om redusert sykdomsrisiko.

Eksempel: påstanden skal vise til en risikofaktor og ikke til en sykdom

Tillatt: Kalsium bidrar til å redusere tapet av beinmineral hos postmenopausale kvinner. Lav beinmineraltetthet er en risikofaktor for osteoporoserelaterte beinbrudd.

Ikke tillatt: Kalsium reduserer risikoen for osteoporoserelaterte beinbrudd.

Alle godkjente artikkel 14, nr. 1, bokstav a)-påstander består altså av to setninger som alltid skal presenteres sammen. Den første beskriver effekten ut fra en risikofaktor, og den andre beskriver sammenhengen mellom denne risikofaktoren og sykdom.

Utover dette er det forbudt å tillegge næringsmidler egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper. Dette er nedfelt, med denne ordlyden, i matinformasjonsforordningen artikkel 7, nr. 3. Tilsvarende bestemmelse, men med en litt annen formulering, gis også i kosttilskuddforskriften § 6.

Utsagn om slike forhold kalles ofte medisinske påstander.

Forskjellen på en artikkel 14, nr. 1, bokstav a)-påstand (lovlig) og en såkalt medisinsk påstand (forbudt å bruke om næringsmidler) ligger i at førstnevnte helt konkret gjelder påstander om reduksjon i en risikofaktor for utviklingen av en sykdom, og ikke forebygging, behandling eller helbredelse av en sykdom i seg selv. 

Les mer om såkalte medisinske påstander i kapittelet Helsepåstander som uansett ikke kan brukes .

Dere må alltid informere om at sykdommen kan ha flere risikofaktorer

Hvis dere bruker en påstand om reduksjon i en risikofaktor for sykdom, må dere også opplyse om at den sykdommen påstanden gjelder, kan ha mange risikofaktorer, og at en endring av en av disse risikofaktorene kan, men ikke nødvendigvis vil, ha en gunstig virkning.

Eksempel – riktig og feil bruk av påstander om reduksjon i en risikofaktor for sykdom

Riktig bruk 1

Produkt: Margarin med steroler

Påstand: Margarin X inneholder plantesteroler. Plantesteroler har vist seg å redusere kolesterolinnholdet i blodet. Et høyt kolesterolinnhold er en av risikofaktorene for utviklingen av koronar hjertesykdom. Andre risikofaktorer kan være høyt blodtrykk, røyking, overvekt m.m.

Riktig bruk 2

Produkt: Havregrøt med betaglukan

Påstand: Havregrøten inneholder betaglukan. Betaglukan fra havre har vist seg å senke blodkolesterolet. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utviklingen av koronar hjertesykdom. Andre risikofaktorer kan være høyt blodtrykk, røyking og overvekt.

Feil bruk 1

Produkt: Havregrøt med betaglukan

Påstand: Godt for hjertet. Havregrøten inneholder betaglukan som reduserer kolesterol i blodet.

Feil bruk 2

Produkt: Havregrøt med betaglukan

Påstand: Havregrøt reduserer kolesterol i blodet og er godt for hjertet.

Les mer om spesielle merkekrav ved bruk av helsepåstander

Regelverk

  1. Forordning (EF) nr. 1924/2006, artikkel 14, nr. 1, bokstav a)
  2. Forordning (EU) nr. 1169/2011, artikkel 7
  3. Forskrift om kosttilskudd § 6

Forordning (EF) nr. 1924/2006, artikkel 14, nr. 1, bokstav a)

Artikkel 14
Påstander om redusert sykdomsrisiko og om barns utvikling og helse
M1
1. Uten hensyn til bestemmelsene i artikkel 2 nr. 1 bokstav b) i direktiv 2000/13/EF, kan det benyttes følgende påstander dersom de er godkjent etter framgangsmåten som er fastsatt i artikkel 15, 16, 17 og 19 i denne forordning, med henblikk på oppføring på en fellesskapsliste over slike tillatte påstander sammen med alle de nødvendige vilkårene for bruk av påstandene:
  1. a.
    påstand om redusert sykdomsrisiko,
  2. b.
    påstand om barns utvikling og helse.
M1
2. I tillegg til de allmenne kravene i denne forordning og de særlige kravene i nr. 1, skal merkingen, eller dersom det ikke finnes noen merking, pakningsutformingen eller reklamen, ved påstander om redusert sykdomsrisiko, også inneholde en angivelse av at den sykdommen påstanden gjelder, kan ha mange risikofaktorer, og at en endring av en av disse risikofaktorene kan, men ikke nødvendigvis vil, ha en gunstig virkning.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forordning (EU) nr. 1169/2011, artikkel 7

Artikkel 7
God opplysningspraksis
1. Næringsmiddelopplysninger skal ikke være villedende, særlig
  1. a.
    med hensyn til hva som kjennetegner næringsmiddelet, særlig art, identitet, egenskaper, sammensetning, mengde, holdbarhet, opprinnelsesstat eller opphavssted og framstillings- eller produksjonsmåte,
  2. b.
    ved at næringsmiddelet tillegges virkninger eller egenskaper det ikke har,
  3. c.
    ved at det gis inntrykk av at næringsmiddelet har særlige egenskaper, når alle lignende næringsmidler har de samme egenskapene, særlig ved at forekomsten eller fraværet av visse ingredienser og/eller næringsstoffer framheves,
  4. d.
    ved at det gjennom utseende, beskrivelse eller bildeframstillinger gis inntrykk av at produktet inneholder et visst næringsmiddel eller en viss ingrediens, når en naturlig forekommende bestanddel eller en ingrediens som normalt anvendes i næringsmiddelet, i virkeligheten har blitt erstattet med en annen bestanddel eller ingrediens.
2. Næringsmiddelopplysninger skal være korrekte, tydelige og enkle for forbrukeren å forstå.
3. Med forbehold for unntak i unionslovgivningen som får anvendelse på naturlig mineralvann og på næringsmidler til bruk ved spesielle ernæringsmessige behov, skal næringsmiddelopplysninger ikke tillegge et næringsmiddel egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper.
4. Nr. 1, 2 og 3 får også anvendelse på
  1. a.
    reklame,
  2. b.
    presentasjon av næringsmidler, særlig næringsmidlenes form, utseende eller emballasje, emballasjematerialet som er brukt, måten næringsmidlene er arrangert på, samt forholdene de frambys under.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Forskrift om kosttilskudd § 6

§ 6. Generelle krav
Kosttilskudd skal merkes i samsvar med gjeldende forskrifter om merking av næringsmidler.
Det er ikke tillatt i merking eller markedsføring av kosttilskudd å påstå eller gi inntrykk av at et balansert og variert kosthold generelt ikke gir tilstrekkelig tilførsel av vitaminer og mineraler.
Det er ikke tillatt i merking eller markedsføring å påstå eller gi inntrykk av at et kosttilskudd forebygger, leger eller lindrer sykdom, sykdomsymptomer eller smerter.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Siden er en del av denne veiledningen: