Helsepåstander om reduksjon i en risikofaktor for sykdom
Artikkel 14, nr. 1, bokstav a)-påstander om redusert sykdomsrisiko er definert som: «enhver helsepåstand som angir, antyder eller gir inntrykk av at inntak av en næringsmiddelgruppe, et næringsmiddel eller én av dets bestanddeler, i betydelig grad reduserer en risikofaktor for utvikling av sykdom hos mennesker.»
Vær oppmerksom på at dette er påstander om reduksjon i en risikofaktor for sykdom – ikke om redusert sykdomsrisiko.
Eksempel: påstanden skal vise til en risikofaktor og ikke til en sykdom
Tillatt: Kalsium bidrar til å redusere tapet av beinmineral hos postmenopausale kvinner. Lav beinmineraltetthet er en risikofaktor for osteoporoserelaterte beinbrudd.Ikke tillatt: Kalsium reduserer risikoen for osteoporoserelaterte beinbrudd.Alle godkjente artikkel 14, nr. 1, bokstav a)-påstander består altså av to setninger som alltid skal presenteres sammen. Den første beskriver effekten ut fra en risikofaktor, og den andre beskriver sammenhengen mellom denne risikofaktoren og sykdom.
Utover dette er det forbudt å tillegge næringsmidler egenskaper som forebygging, behandling eller helbredelse av sykdom hos mennesker eller skape inntrykk av slike egenskaper. Dette er nedfelt, med denne ordlyden, i matinformasjonsforordningen artikkel 7, nr. 3. Tilsvarende bestemmelse, men med en litt annen formulering, gis også i kosttilskuddforskriften § 6.
Utsagn om slike forhold kalles ofte medisinske påstander.
Forskjellen på en artikkel 14, nr. 1, bokstav a)-påstand (lovlig) og en såkalt medisinsk påstand (forbudt å bruke om næringsmidler) ligger i at førstnevnte helt konkret gjelder påstander om reduksjon i en risikofaktor for utviklingen av en sykdom, og ikke forebygging, behandling eller helbredelse av en sykdom i seg selv.
Les mer om såkalte medisinske påstander i kapittelet Helsepåstander som uansett ikke kan brukes .
Dere må alltid informere om at sykdommen kan ha flere risikofaktorer
Hvis dere bruker en påstand om reduksjon i en risikofaktor for sykdom, må dere også opplyse om at den sykdommen påstanden gjelder, kan ha mange risikofaktorer, og at en endring av en av disse risikofaktorene kan, men ikke nødvendigvis vil, ha en gunstig virkning.
Eksempel – riktig og feil bruk av påstander om reduksjon i en risikofaktor for sykdom
Riktig bruk 1
Produkt: Margarin med sterolerPåstand: Margarin X inneholder plantesteroler. Plantesteroler har vist seg å redusere kolesterolinnholdet i blodet. Et høyt kolesterolinnhold er en av risikofaktorene for utviklingen av koronar hjertesykdom. Andre risikofaktorer kan være høyt blodtrykk, røyking, overvekt m.m.
Riktig bruk 2
Produkt: Havregrøt med betaglukanPåstand: Havregrøten inneholder betaglukan. Betaglukan fra havre har vist seg å senke blodkolesterolet. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utviklingen av koronar hjertesykdom. Andre risikofaktorer kan være høyt blodtrykk, røyking og overvekt.
Feil bruk 1
Produkt: Havregrøt med betaglukanPåstand: Godt for hjertet. Havregrøten inneholder betaglukan som reduserer kolesterol i blodet.
Feil bruk 2
Produkt: Havregrøt med betaglukanPåstand: Havregrøt reduserer kolesterol i blodet og er godt for hjertet.Les mer om spesielle merkekrav ved bruk av helsepåstander