Dere må vite forskjellen på artikkel 13- og artikkel 14 nr. 1 bokstav a-påstander

Det er viktig for dere å vite når dere bruker en artikkel 13-påstand og når dere bruker en artikkel 14 nr. 1 bokstav a-påstand. Grunnen er blant annet at det er flere spesifikke merkekrav ved bruk av artikkel 14 nr. 1 bokstav a-påstander.

Publisert

Det finnes noen gråsoner der det er vanskelig å avgjøre hvor en påstand hører hjemme. Dette gjelder for eksempel påstander som handler om å opprettholde et normalt kolesterolnivå i blodet. Er dette en funksjonspåstand (artikkel 13) eller, fordi den viser til en faktor som er knyttet til risiko for hjerteinfarkt (sykdom), en påstand om reduksjon i en risikofaktor for sykdom (artikkel 14)?

EU-kommisjonen klargjorde i sin veileder fra 2007 at når en påstand omhandler en risikofaktor for sykdom uten å angi eller antyde at denne risikofaktoren reduseres, er det en artikkel 13-påstand. Når påstanden formuleres slik at den viser til en reduksjon i denne risikofaktoren, er det en artikkel 14, nr. 1, bokstav a)-påstand.

EU-kommisjonens veileder fra 2007 (food.ec.europa.eu)

Eksempel på gråsonepåstander: artikkel 13 eller artikkel 14 (nr. 1 a)

Påstandene kan søkes opp i EU-kommisjonens register (ec.europa.eu)

Artikkel 13 (nr. 1 a)

«Fytosteroler/-stanoler bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet» (jf. forordning (EU) 432/2012).

«Betaglukaner bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet» (jf. forordning (EU) 432/2012).

Artikkel 14 (nr. 1 a) 

«Det er påvist at fytosteroler/fytostanolestere senker/reduserer blodkolesterolet. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utviklingen av koronar hjertesykdom» (jf. forordning (EU) 686/2014). 

«Betaglukan fra bygg har vist seg å senke/redusere blodkolesterolet. Høyt blodkolesterol er en risikofaktor i utviklingen av koronar hjertesykdom» (jf. forordning (EU) 1048/2012).