Obligatoriske krav til merking av ikke-ferdigpakkede matvarer
Ikke-ferdigpakkede matvarer skal merkes skriftlig med tydelig varebetegnelse og allergener på norsk. Muntlig informasjon og andre tekniske hjelpeverktøy kan brukes som tillegg, men ikke erstatte krav om synlig og lett tilgjengelig informasjon.
Det er egne obligatoriske krav til informasjon til forbruker om fisk og storfekjøtt som selges over disk:
Merking av matvarer som selges over disk
Allergener og betegnelse
For ikke-ferdigpakkede matvarer er det obligatorisk å gi skriftlig nøyaktig identifikasjon av maten og informasjon om ingredienser som kan forårsaket allergiske reaksjoner (allergener). Det er kun de 14 merkepliktige kategoriene av allergener som skal angis. Angivelse av allergener skal omfatte ordet «Inneholder» etterfulgt av navn på det stoffet eller produktet som kan forårsake allergiske reaksjoner. Les om de 14 merkepliktige allergenene og deres riktige betegnelse:
De 14 allergenene som alltid skal merkes
Hvis det ikke finnes noen allergener i din matvare, er det ikke krav om å skrive om det. Du kan frivillig opplyse om at varen ikke inneholder allergener, så lenge det er sant og ikke villedende. Skriver du for eksempel «Allergenfri», må du kunne dokumentere det. Utsagnet «100 % trygg» kan også være villedende.
Merkingen skal være på norsk
Informasjonen skal være på norsk eller et språk som i stavemåten ligner på norsk. Opplysninger på et annet språk (for eksempel engelsk) kan angis i tillegg til norsk, men ikke erstatte det.
Presentasjon av opplysninger
Den obligatoriske informasjonen skal plasseres på et iøynefallende sted, slik at den er godt synlig, lett leselig, lett tilgjengelig og eventuelt ikke kan fjernes. Det betyr at det ikke er mulig å erstatte den påkrevde informasjonen utelukkende med muntlig informasjon fra personell eller tekniske hjelpemidler som for eksempel QR-kode, men disse kan brukes som tillegg.
Presentasjonen skal tilpasses virksomheten
Måten skriftlige opplysninger formidles til forbrukeren på, kan variere avhengig av hvilken type virksomhet man opererer i. Her er noen eksempler på hvordan dette kan gjøres i praksis.
Type virksomhet | Eksempler på hvordan du kan formidle informasjon om allergener |
---|---|
Restauranter, gatekjøkken, kantiner og hoteller | Allergeninformasjon kan plasseres ved hver rett på menyen eller på synlige steder i lokalet, enten som plakat eller elektronisk tavle. Husk å opplyse om allergener i uemballerte drikker, sauser, brød og annet tilbehør. For "dagens rett" må allergeninformasjonen alltid være oppdatert, og endres ved rettens forandring. Hotell og andre som tilbyr romservice, kan for eksempel gi den skriftlige allergeninformasjonen på menyen på rommet. |
Catering | Virksomheter som mottar bestillinger og som leverer direkte til kunden, skal gi informasjon om allergener både før og etter at maten er bestilt. Cateringfirmaer med faste lokaler kan informere om allergener som restauranter. Ved arrangementer i bedrifter eller private hjem gis informasjonen på stedet. Kravet om skriftlig allergenmerking gjelder også for møtemat. Cateringfirmaer som leverer ferdig mat (som tapas eller pizza) skal gi skriftlig allergeninformasjon til kunden. |
Matbutikker, kiosker og bensinstasjoner | Eksempler på ikke-ferdigpakket mat i disse virksomheter kan være hamburgermenyer, påsmurte baguetter, salater, varmmat. Skriftlig informasjon om allergener i ikke-ferdigpakket mat bør stå i tilknytning til matvaren som inneholder allergener. |
Bakerier og kafeer | Skriftlige opplysninger om allergener kan gis på en lapp eller på et skilt plassert ved den enkelte rett eller bakevare i disken eller på hyllen. Hvis informasjonen ikke står rett ved den aktuelle matvaren, må det være enkelt for forbrukeren å finne og lese den. |
Messer, boder, markeder | Matboder på matmarkeder og festivaler er ofte små, og her kan det være praktisk og effektivt å plassere informasjonen om allergener i nærheten av de aktuelle matvarene eller på en egen meny. Arrangører som idrettslag, loppemarkeder og skoleavslutninger som nå og da tilbereder/ håndterer og omsetter mat, er unntatt kravet om merking av ikke-ferdigpakket mat siden de ikke anses som en næringsmiddelvirksomhet. |
Barer | Drikker som fatøl, cider, cocktailer, vin og smoothie er også omfattet av opplysningskravet om allergener. Kravet gjelder både alkoholholdige og alkoholfrie drikker. Opplysninger om allergener i drikker kan gis på flere måter. For eksempel kan vinlister ha informasjon om innhold av sulfitt. Allergeninformasjon for andre drikker, slik som drinker, kan for eksempel gis på eget ark i prislisten. |
Sykehus, eldresenter, fengsel, SFO, barnehager og andre institusjoner | Siden barn ikke alltid forstår informasjon om allergener, må de foresatte få opplysninger – for eksempel ved å henge opp neste ukes meny med informasjon om allergener. Husk at pasienter og innsatte også må få skriftlig informasjon om allergener i maten, selv om de spiser på rommet. Opplysningene kan gis sammen med maten på brettet eller på en meny. Enkelte personer har ikke forutsetninger til å forstå eller følge informasjonen som gis. Da må en sykepleier, verge eller lignende få opplysningene om allergener. Dersom maten leveres til andre storhusholdninger for mellomlagring, videre bearbeiding eller servering, skal nødvendig matinformasjon, herunder allergener, følge med. Hensikten er at virksomheten som mottar næringsmiddelet skal kunne gir sluttforbrukeren nødvendige opplysninger. |
Nettbutikker/nettutsalg | Regler for merking av ikke-ferdigpakkede matvarer som selges via nettbutikker: |
Overskuddsmat som selges via apper | Vår tolkning av regler for merking av overskuddsmat: |
Regelverk
Matinformasjonsforskriften
Presentasjon av obligatoriske opplysninger
Merking av visse stoffer eller produkter som forårsaker allergier eller intoleranser
-
a. De skal angis i ingredienslisten i samsvar med bestemmelsene fastsatt i artikkel 18 nr. 1, med tydelig henvisning til betegnelsen på det stoffet eller produktet som står oppført i vedlegg II, og -
b. betegnelsen på stoffet eller produktet som står oppført i vedlegg II, skal framheves visuelt på en måte som tydelig skiller det fra resten av ingredienslisten, for eksempel ved hjelp av skrifttype, skriftstil eller bakgrunnsfarge.
Kilde: Lovdata.no
Forordning (EF) 178/2002
Krav til næringsmiddeltrygghet
-
a. helseskadelig, -
b. uegnet for konsum.
-
a. forbrukernes normale bruk av næringsmiddelet i hvert ledd av produksjon, bearbeiding og distribusjon, og -
b. opplysningene som gis til forbrukeren, herunder opplysninger på etiketten eller andre opplysninger som er allment tilgjengelige for forbrukeren, om hvordan særlige helseskadelige virkninger av visse næringsmidler eller næringsmiddelkategorier kan unngås.
-
a. næringsmiddelets sannsynlige umiddelbare og/eller kortsiktige og/eller langsiktige virkninger ikke bare på helsen til personen som inntar det, men også på helsen til kommende generasjoner, -
b. sannsynlige kumulative giftvirkninger, -
c. bestemte forbrukerkategoriers særlige helsemessige ømfintlighet overfor et næringsmiddel som er beregnet på denne forbrukerkategorien.
Kilde: Lovdata.no