Regelverk om muggsoppgifter i mat
Grenseverdier for muggsoppgifter (mykotoksiner) i mat er fastsatt i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.
En grenseverdi er et maksimumsnivå av et stoff som er tillatt i mat. Grenseverdier for muggsoppgifter er fastsatt i EU, og implementert i norsk rett. Europakommisjonen legger til grunn vitenskapelige vurderinger fra EUs mattrygghetsorgan, EFSA.
Det er fastsatt grenseverdier for muggsoppgifter i næringsmidler for følgende toksiner:
- aflatoksiner
- okratoksin A
- patulin
- deoksynivalenol (DON)
- zearalenon
- fumonisin
- citrinin
- meldrøye og meldrøyealkaloider
- (T2-HT-2 kommer)
Grenseverdiene for disse mykotoksinene, samt grenseverdier for andre forurensende stoffer, er gitt i vedlegget i forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.
Grenseverdien i mat for barn er lavere
Barn kan være mest utsatt for helseeffekter av mykotoksiner, og det er derfor næringsmidler beregnet til spedbarn og småbarn har fått lavere grenseverdier.
Det er også lavere grenseverdier for mykotoksiner i bearbeidet korn og kornprodukter samt nøtter, tørket frukt og mais, fordi sortering eller annen fysisk behandling gjør det mulig å redusere mykotoksininnholdet.
I produkter beregnet til human konsum, er det ikke tillatt å fortynne eller benytte kjemikalier for å få ned nivået av mykotoksiner.