Rapport

Analyser av mykotoksiner i næringsmidler i 2024

I 2024 var det få funn av mykotoksiner over grenseverdiene, men noen funn er verdt å merke seg. Det ble funnet overskridelser i mandler og pistasjenøtter. Mattilsynet vil følge opp dette videre.

Publisert
Hva ble undersøkt?

Totalt 189 prøver tatt ut på det norske markedet:

  • Pistasjnøtter, 22 prøver
  • Mandler, 25 prøver
  • Mais, 30 prøver
  • Kornbasert barnemat, 25 prøver
  • Pasta, fullkorn, 11 prøver
  • Pasta, ikke fullkorn, 20 prøver
  • Havregryn, 30 prøver
  • Frokostblanding, 26 prøver 
Tidsrom
2024
Hva lette vi etter?

Det ble analyserte for relevante mykotoksiner, som er:

  • aflatoksin,
  • okratoksin,
  • deoksynivalenol (DON),
  • T-2 og HT-2,
  • zearalenon,
  • meldrøyealkaloider
  • enniatiner
Hva fant vi?

Pistasjnøtter: Det ble påvist aflatoksin i 2 av pistasjnøtt-prøvene, og hvor en prøve var en overskridelse. Det ble ikke påvist okratoksin i pistasjnøtt-prøvene.

Mandler: Det ble påvist aflatoksin i to av mandelprøvene, hvor et funn var over grenseverdi og en overskridelse. Det ble ikke påvist okratoksin i mandelprøvene.

Mais: Det ble ikke påvist hverken aflatoksiner eller okratoksiner mais i noen av prøvene.

Barnemat: Det ble ikke funnet mykotoksiner over grenseverdiene i noen prøver av barnemat. Det ble påvist DON og T-2 toksin over kvantifiseringsgrensen i en prøve for hvert toksin.

Pasta av fullkorn: Det ble ikke funnet overskridelser av grenseverdiene for noen mykotoksiner.  Det ble påvist mindre mengder av DON og enniatiner i enkelte prøver. Enniatinene er ikke regulert.

Pasta uten fullkorn: Prøvene inneholdt lite mykotoksiner og de fleste prøvene hadde et innhold av mykotoksiner under kvantifiseringsgrensen.

Hvetemel: Ingen av de regulerte mykotoksinene ble påvist over kvantifiseringsgrensene i noen prøver. Men det ble påvist små mengder (spor) av DON i 22 av 31 prøver. T-2, HT-2 og ZEA ble ikke påvist i noen prøver. Enniatinene, som ikke er regulert, ble påvist over kvantifiseringsgrensen i en prøve og spormengder i 21 prøver.

Havregryn/havremel: Det ble funnet lave nivåer av fusariumtoksiner (DON, T-2 og HT-2, zeraleon og enniatiner) i havregryn og havremel.  Kun i en prøve var det spor av meldrøyealkaloider, men dette var under kvantifiseringsgrensen.

Havremel og havregryn: De fleste prøvene hadde et innhold av mykotoksiner under kvantifiserings-grensen. Det var ingen funn over grenseverdier.

Frokostblandinger: De fleste prøvene hadde et innhold av mykotoksiner under kvantifiserings-grensen. Det var ingen funn over grenseverdier.

Hvem utførte oppdraget?

Veterinærinstituttet.

Fil
Rapport OK program mykotoksiner i næringsmidler 2024