Fakta om parasitter i fisk
Parasitter er svært vanlig i all villfisk fra sjøen.
Kveis er et samlebegrep på en type parasitter som ofte finnes i villfisk. Kveis lever for det meste i tarmsystemet til fisken, men kan også finnes i fiskekjøttet. Selv om kveis kan oppleves som uappetittlig, utgjør de kun en helsefare hvis mennesker får i seg levende kveis. Dette kan føre til akutt magesykdom eller allergiske reaksjoner.
Parasitter dør ved varmebehandling som steking eller koking. De dør også ved frysing, sterk salting eller marinering i saltlake (NaCl) med konsentrasjon på mellom 6 og 14% over flere uker. Det er derfor viktig at fisken bearbeides tilstrekkelig for å unngå levende kveis.
Informasjon om parasitter på Havforskningsinstituttets nettsider (hi.no)
Siden er en del av disse veiledningene:
-
Visuell undersøkelse for å sjekke fisk for parasitter
Det er svært vanlig med parasitter i all villfisk i sjøen. Du som produserer fiskerivarer av villfisk, må undersøke fisken visuelt og sikre at fisk som er tydelig angrepet av parasitter ikke går til konsum.
-
Krav som gjelder parasitter for fiskerivarer som skal spises rå eller nesten rå
Du som omsetter fiskerivarer som skal spises rå eller nesten rå, må sikre at varen ikke inneholder levende parasitter.