Til hovedinnhold
Rapport

Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker (2021)

Havforskningsinstituttet (HI) har, på oppdrag fra Mattilsynet, utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, prosessfremkalte stoffer og mykotoksiner i 25 plantebaserte middagsretter og drikker. Formålet til prosjektet er å fremskaffe næringsstoffverdier til Matvaretabellen og kontrollere produktene for uønskede stoffer.

Publisert
Hva ble undersøkt?
  • De analyserte produktene er; vegetarpølser, vegetarburgere, vegetarboller, vegetardeiger og plantebaserte drikker.
  • Produsentene: Hälsans Kõk, Hoff, VegMe, Folkets, Go` Vegan, Naturli, Oatly, Alpro, Berit og Gryr.
  • Totalt 25 samleprøver. Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra hvert produkt.
Tidsrom
Perioden mai til oktober 2021
Hva lette vi etter?

Prosjektet har gitt analysedata for innhold av næringsstoffer og uønskede stoffer i et utvalg av plantebaserte produkter fra dagligvarehandelen.

Prosjektet har fremskaffet analyseverdier for protein, fett, fettsyrer, aske, sukkerarter, stivelse, kostfiber, β -karoten, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin C, vitamin D (D3 kolekalsiferol og D2 ergokalsiferol), vitamin E (alfa-tokoferol, beta-tokoferol, gamma-tokoferol, delta-tokoferol, alfa-tokotrienol, beta-tokotrienol, gamma-tokotrienol, delta-tokotrienol) vitamin K1, vitamin K2 (menakinon: MK4 -10 og β, ϒ-dihydro K1), kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, jern, kobber, sink, selen, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv, 3-monoklorpropandiol (3-MCPD), 3-monoklorpropandiol estere (3-MCPDE), glysidol, akrylamid og mykotoksinene deoksyivalenol (DON), zearlenon (ZON), T2-toksin, HT2-toksin, furan, 2-metylfuran og 3-metylfuran i plantebaserte produkter.

Hva fant vi?

Resultatene viser at de plantebaserte middagsproduktene har mer karbohydrater og stivelse enn tilsvarende produkter basert på kjøtt. Proteininnhold er ganske likt. I de plantebaserte drikkene varierer næringsinnhold avhengig om de er basert på havre, soya, mandel eller kokos og om de er tilsatt vitaminer eller mineraler.

Resultatene viser at det er lite tungmetaller og mykotoksiner i de plantebaserte middagsproduktene og drikkene. Akrylamid ble funnet i to av de plantebaserte burgerne og en av de plantebaserte burgerne hadde høyt innhold av glysidylestere. Mattilsynet følger opp funnet med ansvarlig importør.

Mattilsynet har informert virksomhetene som er ansvarlig for produktene i dette analyseprosjektet.

Hvem utførte oppdraget?

Havforskningsinstituttet

Fil
Rapport_ Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i plantebaserte middagsprodukter og drikker 2021 (PDF)