Til hovedinnhold
Rapport

Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt (2022)

På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet (HI) utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, uønskede- og prosessfremkalte stoffer i 34 matvarer fra dagligvarehandelen. Formålet til prosjektet var å fremskaffe næringsstoffverdier til Matvaretabellen og overvåke produktene for uønskede stoffer.

Publisert
Hva ble undersøkt?
  • Vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni, pizza og tørket frukt, fra Coop Norge, Synnøve Finden, Go `Vegan Nordic, Finsbråten, Orkla, King Oskar, NorgesGruppen, Lofotprodukt, Mills, Kavli, Marenor AB, Pharmatech, Arvid Norquist, Lions Rasins, Bama, Brynhild gruppen, Nortura, Grilstad, Oetker.
  • Totalt 34 samleprøver. Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra hvert produkt.
Tidsrom
Mars til juli 2022
Hva lette vi etter?

Analyseverdier for protein, fett, fettsyrer, aske, sukkerarter, stivelse, kostfiber, β -karoten, vitamin A, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin C, vitamin D (D3 kolekalsiferol), vitamin E, vitamin K1, vitamin K2, kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, mangan, jern, kobber, sink, selen, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv, sum dioksiner og dioksinlignende-PCB, sum PCB6, sum PCB7, PBDE, PFAS, PAH, 3-MCPD, 3-MCPDE og eller glysidylestere i de inkludere produktene.

Hva fant vi?
  • Veganpålegg som er ment å erstatte ost, inneholder mest vann, stivelse og fett, hovedsakelig mettet fett. Produktene er nesten frie for proteiner.
  • Veganpålegg som er ment å erstatte skinke inneholder mest stivelse og kostfiber.
  • Makrell i tomat inneholder proteiner, omega-3 fettsyrer, A og D vitaminer og jod.
  • Tørket frukt inneholder mye glukose, fruktose, stivelse og kostfiber. Det ble funnet lite tungmetaller og prosessfremkalte stoffer i de analyserte produktene.
  • 3-MCPD estere og glysidolestere ble funnet i veganpåleggene, men ingen av produktene har et høyt innhold.
  • I makrell i tomat og kaviar ble dioksiner og dioksinlignende PCB påvist i alle produktene. PFAS ble bare påvist i kaviar.
  • Kun et av ni produkter av tørket frukt fikk påvist innhold av PAH over laveste kvantifiseringsgrense.
Fil
Rapport_ Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan-og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt 2022 (PDF)