Faktaartikkel

Lokaler og innredning

Publisert 05.06.2019     Sist endret 13.06.2019
335086184

Kom i gang - startspakken trinn for trinn

Mattilsynet har laget en videoserie som guider deg som oppstartsbedrift trinn for trinn:

Å starte ny matbedrift

Lær om lokaler og innredning

Lær om mathåndtering

Lær om internkontroll

Hvordan registrere din bedrift hos Mattilsynet

Tilbake til hovedsiden for startpakke for nye matvirksomheter 

Foreign languages

The Norwegian Food Authority has made a series of videos that gives step by step guidance to new business owners, regarding rules and regulations for food safety hygiene. The videos are in Norwegian language, but they are texted in the following other languages: English, Vietnamese and Arabic. Click on the CC-button to enable subtitles

Se neste video

Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg hindre at skadedyr kommer inn i lokalene?

Skadedyr som tar seg inn i lokalene kan forurense matvarene. Et forebyggende tiltak er å holde dører og vinduer lukket, og eventuelt bruke insektsnett. Dere må også tette rundt rørganger, holde ventilasjonskanaler og mulige tilholdssteder rene, og holde god orden utenfor bygningen. Avfallsbeholdere bør holdes lukket og være tette, både inne- og utendørs.

Dersom du oppdager skadedyr må nødvendig bekjemping settes i gang og årsaken fjernes. Det kan være nødvendig å få profesjonell hjelp til dette.

Hvor mange håndvasker trenger jeg?

Regelverket sier ingenting konkret om hvor mange håndvasker det skal være i en matbedrift. Dere må sørge for nok håndvasker for lett tilgjengelig bruk. Håndvasker er viktig i områder der dere håndterer uemballert mat, og der det veksles mellom rene og urene arbeidsoppgaver som kan forurense maten. Det er også viktig å ha en håndvask tilgjengelig i oppvaskområdet.

Håndvasken skal ha rennende varmt og kaldt vann og være utstyrt med håndsåpe og engangshåndklær. Hvis dere håndterer spiseklar mat eller råvarer med stor forurensningsfare, kan det være nødvendig å ha en håndvask med armatur som ikke betjenes med hendene. Da unngår du at håndvasken blir en kilde til smittespredning.

Må ansatte i en serveringsvirksomhet ha eget personaltoalett?

Ansatte i en serveringsvirksomhet må ha tilgang til et personaltoalett. Personaltoalettet skal som hovedregel ikke være tilgjengelig for andre enn de som arbeider i serveringsvirksomheten.

Toalettene kan være en kilde til smittespredning. Er toalettene plassert i tilknytning til lokaler der det håndteres matvarer, for eksempel i et kjøkken, skal de ha en mellomgang. Toalettene skal være utstyrt med håndvask.

Fant du det du lette etter?
Denne artikkelen har en video
QR code for video. Used when printing a video
For å se videoen må du laste ned en QR-kodeleser til din mobil/nettbrett. Bruk f. eks gratisappen Beetagg som støtter de aller fleste typer enheter.