Eksport av fisk og fiskerivarer til Russland, Hviterussland, Kasakhstan, Armenia og Kirgisistan - Spørsmål og svar

Publisert 27.08.2018     Sist endret 27.08.2018

Her finner du svar på ofte stilte spørsmål knyttet til eksport av fisk og fiskerivarer til den Eurasiske Økonomiske Union (EØU); Russland, Hviterussland, Kasakhstan, Armenia og Kirgisistan.

Hvis jeg sender min søknad om eksport til EØU nå, når blir jeg godkjent?

Når du sender inn søknad om Godkjenning for eksport til EØU vil Mattilsynet videreformidle denne til en av veterinærtjenestene i EØU, som avgjør om virksomheten blir listeført eller ikke.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke finner min virksomhet på godkjenningslisten til Rosselkhoznadzor?

EØU’s veterinærtjenester avgjør hvilke virksomheter som skal være oppført på listen. I de fleste tilfeller krever de å få inspisere virksomheten før den blir ført opp på listen. Har du sendt inn søknad men ikke fått noen tilbakemelding, må du undersøke med importør hva som kan være årsaken før du tar kontakt med Mattilsynet om dette.

Jeg produserer fiskeprotein til dyrefôr og ønsker å eksportere til Russland. Hva gjør jeg?

Alle som produserer produkter av animalsk opprinnelse, herunder fisk, for eksport til EØU, skal være godkjent og listeført av en av unionens veterinærtjenester. Du må derfor be om å bli inspisert og vurdert i forhold til deres regelverk. Søknaden sendes til veterinærtjenesten via Mattilsynet.

Kan Mattilsynets inspektør reise til EØU for å inspisere mine varer?

Nei. Mattilsynet har ingen jurisdiksjon i andre land i Norge.

Jeg eksporterer fisk og fiskerivarer til EØU men vil ikke at andre skal kunne få vite hvem som er min kunde. Kan Mattilsynet holde importør/mottaker hemmelig når jeg søker om helsesertifikat?

Ved behandling av rekvisisjon og søknad om sertifikat har Mattilsynet hjemmel til å inspisere partiet eller stille spørsmål til produsent. Mattilsynet kan ikke holde hemmelig hvilket marked eksportpartiet skal til, da en del av partikontrollen er å vurdere partiet opp mot sertifikatkravene. Kundeforhold er derimot å anse som «forretningsforhold som det er av konkurransemessig betydning å hemmeligholde», jf. Forvaltningsloven § 13 første ledd nummer 2) som det henvises til i Offentleglova § 13 første ledd. Kundeforhold offentliggjøres derfor i utgangspunktet ikke av Mattilsynet. Hvis det for eksempel kommer innsynshenvendelser som gjelder utstedte sertifikater, vil Mattilsynet skjerme navn på importør/mottaker i sertifikatene.

Fant du det du lette etter?