Krav om salmonellasertifikat ved import/samhandel av visse typer kjøtt og egg (salmonellagarantien)


Publisert 22.02.2017 | Sist endret 22.02.2017

Norge har sammen med Finland og Sverige et særskilt krav til Salmonella for visse typer kjøtt og egg. Som følge av dette stilles det krav til at ferskt storfekjøtt, svinekjøtt, fjørfekjøtt og konsumegg med opprinnelse fra EØS eller tredjestat som samhandles inn til Norge skal følges av et salmonellasertifikat.

Vi gjør oppmerksom på:

  • Ved innførsel av storfe-, svine- og fjørfekjøtt er det avsendervirksomheten som selv er ansvarlig for å dokumentere at kjøttet har blitt prøvetatt og analysert for Salmonella med negativt resultat.
  • Dersom varepartiet er innom en virksomhet i EØS-området for splitting og/eller ompakking, kreves nytt salmonellasertifikat fra denne virksomheten før innførsel til Norge.
  • Forordning (EF) nr. 1688/2005, artikkel 6 krever at forsendelser av:
    • Kjøtt skal følges av et handelsdokument som er i samsvar med modellen oppført i vedlegg IV.
    • Egg skal ledsages av et sertifikat som er i samsvar med modellen som er oppført i vedlegg V.

Mattilsynet kan ta prøver av partiet som ledd i en stikkprøvekontroll eller på bakgrunn av en konkret mistanke. Videre kan vi kreve spesifikk tilleggsinformasjon i tilfeller der partiet er plukket ut for å sjekke gyldigheten av medfølgende dokumentasjon.

Les regelverket for Salmonellagarantien.

Fant du det du lette etter?