Blandet resultat på gatekjøkkentilsyn

Publisert 24.06.2015     Sist endret 24.06.2015

Seks virksomheter ble stengt, en fikk hastepålegg om å vaske ned og 28 fikk pålegg om utbedring da Mattilsynet sjekket tilstanden blant hovedstadens gatekjøkkener. Totalt ble 49 virksomheter sjekket.

Bakgrunnen for kampanjen var at akrylamid i mat fortsatt er et helseproblem, og Mattilsynet ville benytte muligheten til å sjekke hvordan forståelsen rundt denne problemstillingen var i bransjen.

- Men vi sjekker jo alltid forhold rundt hygiene og renhold når vi likevel er i virksomheten, sier seniorinspektør Kari Dommarsnes.

- Rutiner rundt kjølelagring, varmholdning, nedkjøling, tining, orden og renhold, personlig hygiene og forhold rundt mathåndtering ble sjekket i alle bedrifter. Dommarsnes forteller at det var denne delen av inspeksjonen som førte til reaksjoner fra Mattilsynet.

Uhygieniske forhold som ble vurdert som helsefarlige førte til stengning av seks virksomheter, mens en fikk hastevedtak om å vaske ned. 28 fikk varsel om vedtak, hovedsakelig på grunn av dårlig orden og renhold. Bare 14 virksomheter hadde ingen eller bagatellmessige mangler.

- Det var bare et fåtall av virksomhetene som hadde kunnskap om akrylamid, men de fleste stekte likevel pommes friten ved en temperatur som normalt ikke forårsaker akrylamid i sluttresultatet, forteller Dommarsnes.

- Som en tommelfingerregel kan vi si at jo mørkere pommes friten er, jo mer akrylamid kan det være i den, forklarer hun.

- Vi er fornøyde med akrylamid-tilstanden, noe mindre fornøyde med at så mange virksomheter har for dårlig orden og renhold, og ikke minst at den personlige hygienen blant de ansatte i mange tilfeller er for dårlig. Men det viser jo at den jobben vi gjør er helt nødvendig, konkluderer Dommarsnes.

Se rapporten vedlagt under.

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Seniorinspektør Kari Dommarsnes, mob. 950 64 373 eller avdelingssjef Marit Kolle, mob. 996 25 001


Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Seniorinspektør Kari Dommarsnes, mob. 950 64 373 eller avdelingssjef Marit Kolle, mob. 996 25 001