Fant feil hos halvparten i Oslosjekk

Publisert 11.04.2014     Sist endret 11.04.2014

Mattilsynet har i perioden januar til mars gjennomført en kampanje i Osloregionen for å sjekke renhold og hygiene på serveringssteder. Av 164 uanmeldte tilsyn fant vi manglende renhold hos 59% av stedene vi sjekket. –Ikke godt nok, er kommentaren til seksjonssjef Solveig Eriksrud.

 

Blant stedene vi sjekket finner vi:

 • Fastfoodrestauranter
 • Mindre restauranter og kafeer med enkel tilberedning
 • Storkiosker
 • Bensinstasjoner
 • Kaffebarer

-Vi ville sjekke de stedene mange er innom i løpet av en dag, forklarer Eriksrud. Dette er steder som har mange kunder gjennom dagen, og da er det viktig med gode rutiner for renhold og hygiene.

Kampanjen skulle sjekke enkle punkter som

 • Kjølelagring
 • Varmholding
 • Tining
 • Renhold
 • Personlig hygiene
 • Kryssforurensning

Resultatene av inspeksjonene viser at rutiner for tining og varmholding fungerer bra i de fleste virksomhetene. Det står derimot ikke så bra til på renholds- og hygienefronten.

-De hyppigste manglene fant vi i rutiner for renhold. Det ble påvist mangler i renholdsrutinene hos 59 % av virksomhetene. Rutiner for personlig hygiene, hindre kryssforurensning og kjølelagring var mangelfulle i ca 35 av virksomhetene, sier Eriksrud.

Store individuelle forskjeller mellom virksomhetene.

51 av virksomhetene hadde velfungerende rutiner, eller det ble avdekket bagatellmessige mangler ved rutinene.

I 76 virksomheter ble det gitt varsel om vedtak om pålegg om utbedringer.

7 virksomheter ble umiddelbart stengt under inspeksjonen. Årsaken til stengevedtakene var gjennomgående dårlige rutiner for renhold, oppvask, personlig hygiene og for høye kjøletemperaturer. I en virksomhet ble det avdekket skadedyr (kakkelakker).

-Når vi stenger et sted så er det fordi vi ser det er umiddelbar helsefare for kundene. Det er svært skuffende å se at så mange har feil på grunnleggende ting som renhold og hygiene, sier Eriksrud.

2 virksomheter fikk stengt sin håndtering og omsetning av uemballerte næringsmidler. Årsaken til dette var manglende håndvask og oppvaskmuligheter.

I 8 virksomheter ble det nedlagt omsetningsforbud for varer. Årsaken til dette var kjølevarer med for høy temperatur, kjøttvarer med ukjent opprinnelse, varer hvor siste forbruksdato var gått ut og varer hvor det var stor fare for kryssforurensning.

I 14 virksomheter ble det gitt pålegg uten forhåndsvarsling. Disse vedtakene var rettet mot dårlig renhold og oppbevaring av varer ved feil temperatur. Her var det nødvendig å gripe inn raskt, for å hindre at helsefarlige produkter ble solgt.

Se hele oversikten over hvilke steder vi sjekket og hva vi fant i vedlegget under.

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Publikumshenvendelser: Ditt nærmeste distriktskontor på tlf 22 40 00 00

Pressehenvendelser: Mattilsynets pressevakt, tlf 469 12 910


Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Publikumshenvendelser: Ditt nærmeste distriktskontor på tlf 22 40 00 00

Pressehenvendelser: Mattilsynets pressevakt, tlf 469 12 910