Tilsynsrapport

God kjøkkenhygiene krever gode holdninger

Publisert 28.02.2012     Sist endret 30.08.2012
  • Eksempel på urene lokaler

    Bilde 1 av 3 | Eksempel på urene lokaler som ble fotografert under tilsyn på Hedmarken. Foto: Mattilsynet/DK Hedmarken

  • Eksempel på rot på kjøkkenet

    Bilde 2 av 3 | Eksempel på rotete kjøkken som ble fotografert under tilsyn på Hedmarken. Foto: Mattilsynet/DK Hedmarken

  • Urene pizzaformer

    Bilde 3 av 3 | Eksempel på uren pizzatilberedning som ble fotografert på Hedmarken. Foto: Mattilsynet/DK Hedmarken

Fem spisesteder ble stengt på grunn av dårlig hygiene og dårlig mathåndtering etter at Mattilsynet i perioden november 2011 til januar 2012 gjennomførte tilsyn med 26 spisesteder på Hedmarken.

Mattilsynet fant alvorlige mangler ved grunnleggende forutsetninger for å lage trygg mat. Å holde lokaler og utstyr i et kjøkken rent krever gode holdninger og bevissthet til enhver tid.

 - God kjøkkenhygiene handler ikke om vanskelige paragrafer og systemer, men å se at det er urent og gjøre noe med det med en gang. Den som er ansvarlig for kjøkkendriften må ha kunnskap om trygg mat og sørge for at alle medarbeiderne får opplæring i hygiene og mathåndtering, sier distriktssjef Bente Fauske.

Hva sjekka Mattilsynet?

Inspektørene fra Mattilsynet undersøkte forhold som er forutsetninger for at maten på spisesteder skal være trygg:

  • Rene og ryddige lokaler
  • Rent utstyr til matlaging
  • Trygg lagring og håndtering av maten, herunder riktige temperaturer for kjøl og varmholding
  • Rent arbeidstøy og gode håndvaskrutiner

Resultater

Mattilsynet påviste brudd på regelverket på 13 av spisestedene. Mattilsynet stengte umiddelbart fem av disse 13 på grunn av dårlig hygiene og mathåndtering, og fordi det var fare for at det kunne oppstå helseskadelig mat.

De øvrige åtte spisestedene der Mattilsynet påviste brudd på regelverket var det dårlig renhold og orden, for høye temperaturer i kjøleutstyr og utilgjengelig håndvask. Disse fikk pålegg om å utbedre manglene.

Hos 13 av serveringsstedene påviste Mattilsynet ingen eller mindre vesentlige brudd på regelverket.

Se liste over de kontrollerte serveringsstedene på Hedmarken Liste over kontrollerte serveringssteder Hedmarken februar 2012 (PDF)

Disse stedene hadde ingen eller mindre vesentlige brudd på regelverket for sjekkpunkter

  • Bobbos Vikasenteret, Ottestad
  • Brumunddal Veikro, Brumunddal
  • China House, Moelv
  • De utenkte tankers tårn U8, Moelv
  • First Hotel Victoria, Hamar
  • Ikke bare bar, Hamar
  • Leonardo italiensk restaurant, Hamar
  • Løten nærstasjon, Løten
  • Mølla Bar, Restaurant og Pizzeria, Brumunddal
  • Rudshøgda kro og gjestegård, Rudshøgda
  • Royal India, Hamar
  • Scandic Hotel, Hamar
  • Spisestua Bistro, Brumunddal

Disse stedene fikk påvist brudd på regelverket for sjekkpunkter

  • Brumunddal sushi, Brumunddal
  • La Dolce Vita, Moelv
  • Mjøsa pizzeria og restaurant Moelv
  • One Piece Sushi, Hamar
  • Pasta & Pizzanini, Hamar
  • Quality Astoria Hotel, Hamar
  • Restaurant Alanya, Hamar
  • Volume 3, Hamar

Disse stedene ble stengt på grunn av helsefare

  • Eddys, Hamar
  • La Rozarin, Brumunddal
  • Peppes Pizza, Hamar
  • PizzaDriver, Hamar
  • Rica Hotel, Hamar Furnes
Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Bente Fauske, distriktssjef, tlf. 62 54 53 10 eller mob. 959 85 412


Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Bente Fauske, distriktssjef, tlf. 62 54 53 10 eller mob. 959 85 412