Tilsynsrapport

Tilsyn og DNA-analyser av hvitfisk solgt på sushisteder

Publisert 16.02.2018     Sist endret 16.02.2018

Mattilsynet har gjennomført inspeksjoner av sushisteder som var med i en TV2-reportasje om juks med fisk. I tillegg har vi fått utført DNA-analyser av 50 prøver av hvitfisk solgt på sushisteder over hele landet.

Bakgrunn

TV2 avdekket juks

TV 2 avdekket høsten 2017 juks med fisken hos 10 sushi-restauranter. Alle restaurantene med smørfisk på menyen solgte egentlig fisken escolar. Mennesker kan ikke fordøye en fettsyrevariant som finnes i denne fisken. Escolar kan derfor ikke benyttes i sushi.

Hva undersøkte vi:

Hvitfisk solgt på sushisteder.

Tidsrom:

Høsten 2017

Hva lette vi etter:
  • Hadde sushistedene smørfisk eller kveite på menyen da vi inspiserte dem?
  • Hvilke tiltak har de gjort i etterkant av avsløringene i TV2-reportasjen?
  • Stemmer produktnavnene på fisken med artsbestemmelsen fra DNA-prøvene?
Hva fant vi:
  • Det ble funnet escolar ved to steder vi inspiserte lokalt i Oslo.
  • I tillegg fant vi ut at en av prøvene vi fikk analysert og som skulle være smørfisk, egentlig var escolar.
  • I tillegg var tre andre prøver en annen fiskesort enn det det ble solgt som.
Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Aina Svenneby, seniorrådgiver, Region Stor-Oslo, tlf. 22 77 78 13


Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Aina Svenneby, seniorrådgiver, Region Stor-Oslo, tlf. 22 77 78 13