Kom i gang - startspakken trinn for trinn
Mattilsynet har laget en videoserie som guider deg som oppstartsbedrift trinn for trinn:
Hvordan registrere din bedrift hos Mattilsynet
Tilbake til hovedsiden for startpakke for nye matvirksomheter
Foreign languages
The Norwegian Food Authority has made a series of videos that gives step by step guidance to new business owners, regarding rules and regulations for food safety hygiene. The videos are in Norwegian language, but they are texted in the following other languages: English, Vietnamese and Arabic. Click on the CC-button to enable subtitles
Se neste video
Spørsmål og svar
Hvordan skal jeg tine kjøtt og fisk?
Kjøtt og fisk skal tines i kjøleskap eller kjølerom. Lettbedervelige matvarer skal tines slik at vekst av eventuelle sykdomsframkallende mikroorganismer blir så liten som mulig. Tines matvarene i romtemperatur, bør tiningen foregå slik at temperaturen ikke overstiger 10 ºC i noen del av matvaren.
Stemmer det at varm mat ikke skal settes i kjøleskapet?
Ja, det stemmer. Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør derfor dampes av før den settes inn i kjøleskapet. For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 ºC til 10 ºC i løpet av to timer. Sett for eksempel kasserollen i kaldt vann og rør rundt. Dersom du deler opp maten i mindre porsjoner, går nedkjølingen raskere.
Må frukt, bær og grønnsaker skylles?
Ja, du bør alltid skylle frukt, bær og grønnsaker før du spiser det. Frisk frukt og grønt, spesielt det vi importerer fra utlandet, kan inneholde bakterier, parasitter og virus som gir oppkast og diaré. Noen importerte produkter bør også varmebehandles før de spises. Dette gjelder blant annet importerte friske minimais, sukkererter, asparges, krydderurter og fryste bær.
Se brosjyre om servering av frukt, bær og grønnsaker og video om hvordan du kan skylle krydderurter og salat.
Hva er best – håndvask eller hansker?
Du får god håndhygiene ved å vaske hendene ofte og godt nok. Hansker er ikke erstatning for håndvask, men de kan brukes i tillegg til håndvask. Du må skifte hansker ofte, og mellom oppgaver med ulik forurensningsgrad. Du kan med andre ord ikke arbeide med rått og varmebehandlet kjøtt samtidig, uten å skifte hansker mellom oppgavene.