Forbrukeren skal få informasjon om ingrediensene i maten. Det er særlig viktig at matvarer med ingredienser som kan gi allergiske reaksjoner, blir merket riktig. Mangelfull merking av allergener kan medføre risiko for en allergiker. De med matvareallergi må derfor unngå å spise matvarer som inneholder ingredienser de ikke tåler. De må kunne stole på ingredienslisten.
Visse allergen ingredienser skal stå med fremhevet skrift i ingredienslisten. Også matvarer som ikke er pakket inn skal ledsages av opplysninger om allergene ingredienser. I matinformasjonsforordningen vedlegg II er det en liste over ingredienser som alltid skal merkes dersom de inngår i et produkt. Les mer i matinformasjonsforskriften.
Mer om allergener
Spørsmål og svar
- Kan mat og drikke som inneholder melk eller melkeprodukter merkes med bare «laktose»?
- Kan det merkes med "kan inneholde spor av"?
- Hva skal vurderes før man velger å merke "kan inneholde spor av"?
- Kan allergene ingredienser i en ingrediensliste gjentas under ingredienslisten?
- Noen ingredienser er satt sammen av flere ingredienser. Hvordan merkes disse?
- Hvor kan jeg finne mer informasjon om allergi? Vis alle spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00