Allergener


Publisert 23.08.2012 | Sist endret 02.09.2016

Hvete, soya, melk, nøtter og egg kan hos personer gi alvorlige - i enkelte tilfeller livstruende – reaksjoner. Den eneste behandlingen for en med matvareallergi, er å ikke spise de matvarene som inneholder de aktuelle ingrediensene. For at de som er allergiske eller intolerante enkelt skal kunne finne ut av om maten inneholder ingredienser de ikke kan spise, er det laget en liste over ingredienser som alltid skal merkes dersom de inngår i et produkt. Les mer i matinformasjonsforskriften.

Det er de som produserer eller importerer matvarene som har ansvar for at maten er merket slik regelverket sier. Det er spesielt viktig at mat som kan gi allergiske reaksjoner blir merket riktig fordi mangelfull merking av allergener kan medføre ekstra risiko for en allergiker. Fra 13. desember 2014 er det nye krav til merking av mat i Norge. Allergener skal stå med fremhevet skrift i ingredienslisten. I tillegg skal også matvarer som ikke er pakket inn være tydelig merket med allergener.

Mattilsynet fører tilsyn med at matvarer er riktig produsert og merket.

Mer om allergener

Spørsmål og svar

Gjeldende regelverk

Kontakt oss

Finn riktig region og avdeling

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00

Seksjon omsetning til forbruker, hovedkontoret

Informasjonsmateriell

Tilsynsresultater

Relaterte kunngjøringer

Nyhetsbrev