Spørsmål og svar

Kan mat og drikke som inneholder melk eller melkeprodukter merkes med bare «laktose»?

Publisert 17.02.2020     Sist endret 02.03.2020

På ferdigpakkede matvarer skal allergenene være framhevet i ingredienslisten, for eksempel med fet skrift, kursiv skrift eller understreket skrift, slik at de blir mer synlige (artikkel 21 og artikkel 2 nr. 2 m) i matinformasjonsforskriften). Allergenene skal klart skille seg ut i ingredienslisten.

Også matvarer som selges ikke ferdigpakket, skal følges av opplysning om innholdet av allergene ingredienser. Det er krav om at forbrukeren skal få opplysningen skriftlig uten å måtte be om den. Den kan gis f.eks. i menyen, på oppslagstavler eller på skjerm.

Ingredienser som inneholder melk, kan for noen forbrukere være nødvendig å unngå på grunn av innholdet av melkeproteiner (allergi) eller melkesukker/laktose (intoleranse).

Ved servering eller annen omsetning av ikke ferdigpakkede matvare, kan dere opplyse om innholdet av allergene ingredienser på følgende måte. Enten ved å bruke en kjent betegnelse på ingrediensen, eller ved å opplyse om at matvaren inneholder «melk» uansett i hvilken form den forekommer.
 
Eksempler:

  • Lasagne. Inneholder: matfløte, ost (melk) eller
  • Lasagne. Inneholder: melk eller
  • Lasagne. Inneholder: matfløte, ost

Laktose

Laktose er en annen betegnelse på melkesukker. Mattilsynet har erfart at en del virksomheter merker mat og drikke, som inneholder melk eller melkeprodukter med «laktose» og ikke «melk». Dette er svært sjelden riktig. Hvis mat og drikke inneholder en ingrediens fra melk, vil maten som regel inneholde både melkeproteiner og laktose. Det er feil å bare angi at matvaren inneholder laktose. Da får ikke de som er allergiske mot melkeproteiner korrekt informasjon.

Mat og drikke som inneholder melk eller melkeprodukter skal ikke følges av en opplysning om at de inneholder laktose, men at de inneholder melk. Som beskrevet over kan dette gjøres på ulike måter. Bare hvis matvaren er tilsatt laktose i ren form vil det være riktig å angi innholdet av laktose.

Fant du det du lette etter?