Til hovedinnhold
  1. English
  • Drikkevannsforsyning
  • Dyr
  • Alt om dyr og dyrehold
  • Dyrehelsepersonell
  • Kjæledyr, konkurransedyr og hobbydyr
  • Produksjonsdyr
  • Dyrehelse og dyresykdommer
  • Forsøksdyr
  • Jakt og vilt
  • Dyrevelferd
  • Fisk og akvakultur
  • Alt om fisk og akvakultur
  • Fiskehelse og fiskesykdommer
  • Slakting av fisk
  • Eksport av levende fisk med mer
  • Brønnbåt og annan transport
  • Oppdrettsanlegg
  • Rensefisk
  • Kosmetikk og kroppspleieprodukter
  • Mat og drikke
  • Alt om mat og drikke
  • Eksport av mat og drikke
  • Smitte frå mat og drikke
  • Salg og servering av mat
  • Merking av mat
  • Matproduksjon
  • Råd og advarsler til forbrukere
  • Startpakke for nye matbedrifter
  • Planter og dyrking
  • Alt om planter og dyrking
  • Tømmer, trelast og treemballasje
  • Plantevernmidler
  • Produksjon og omsetning
  • Økologisk landbruk
  • Planteskadegjørere
  • Gjødsel, jord og dyrkingsmedier
  • Plantesortar
  • Genmodifiserte produkter
  • Frø, såkorn og annet planteformeringsmateriale
  • Meld fra til Mattilsynet
  • Om Mattilsynet
  • Jobbe i Mattilsynet
  • Kontakt oss
  • Skjema
  • Regelverk
  • Godkjente virksomheter
  • Veiledere
    1. English
    1. Hjem
    2. Mat og drikke

    Mat og drikke

    Krav og veiledning for deg som driver med produksjon, distribusjon og servering av mat og drikke

    Abonner på nyhetsbrev

    Informasjon til deg som er forbruker

    Her får du informasjon om trygg mat.

    For virksomheter

    Etablering og drift

    Å starte ny matbedriftMatproduksjonSalg og servering av matTransport og lager

    Handel over landegrenser

    Import og innførsel av matEksport av mat og drikke

    Hygiene og smitteforebygging

    Smitte frå mat og drikke

    Matkontaktmaterialer

    Materialer som kommer i kontakt med mat

    Merking og forbrukerinformasjon

    Merking av matMatvaretabellen

    Produkttyper og spesialkategorier

    KosttilskottØkologisk matNy matNæringsmidler til særskilte grupper

    Stoffer i mat og mattrygghet

    Tilsatte stoffer i matUønskede stoffer i matRadioaktivitet

    Aktive regelverks­prosesser

    Publisert
    27.10.2025
    Høring - Forslag til endring av forskrift om offentlig kontroll - animalsk produksjon, som følge av forordning (EU) 2025/1447 som endrer forordning (EU) 2019/627
    Høringsfrist
    10.12.2025
    Publisert
    06.11.2025
    Høring - Forslag om endring i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler
    Høringsfrist
    18.12.2025
    Publisert
    06.11.2025
    Forslag om endring i aromaforskriften - gjelder aromastoffene 16.136 og 16.137
    Høringsfrist
    18.12.2025
    Se alle aktive regelverksprosesser for mat og drikke

    Siste nytt

    Nyheter om mat og drikke

    Tilbakekalte matvarer

    En virksomhet som får mistanke om mulig helsefare i mat eller drikke, skal umiddelbart varsle Mattilsynet og fjerne varen fra markedet.

    Tilbakekallinger

    Varsle om mat

    Du bør varsle Mattilsynet hvis du 

    • har blitt syk av mat eller drikke
    • ser dårlig hygiene ved serveringssted eller butikk
    • oppdager ulovlig produksjon, salg eller import

    Varsle Mattilsynet

    Om nettstedet

    Nyhetsbrev

    Personvern og informasjonskapsler

    Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)

    Åpne data (API)

    Om Mattilsynet

    Kontakt oss

    Ledige stillinger

    Om oss

    Varsle oss