Nå har du mulighet for å bidra til endringer i reglene for merking av mat. Temaene som diskusteres er: forsidemerke for ernæringsinformasjon (FOP-merking), utarbeidelse av ernæringsprofiler, utvidet opprinnelsesmerking, holdbarhetsmerking og innholdsmerking av alkoholholdige drikker. Du kan bidra ved å svare på spørreundersøkelsen om endringer i matinformasjonsforordningen.
«Farm to Fork»-strategien (F2F) er en sentral del av Europas Grønne Giv og står også sentralt i EUs arbeid for å nå FNs bærekraftsmål, og omhandler bærekraftsutfordringer i hele matproduksjonskjeden. Dagens kosthold er ikke bærekraftig, verken for helsen eller miljøet. Kostholdet må endres og forbrukerne må få tilstrekkelig informasjon til å velge sunn mat.
Europakommisjonens strategi skal fremme et rettferdig, sunt og miljøvennlig matvaresystem. Den setter konkrete mål for reduksjon av plantevernmidler, kunstgjødsel og antibiotika innen 2030. Strategien omfatter i tillegg en lang rekke tema, blant annet økologisk produksjon, matmerking, dyrevelferd, forsyningssikkerhet, konkurranseforhold i matvarekjeden, skatteinsentiver og matavfall.
Endringer i matinformasjonsforordningen
F2F-strategien består av en rekke mål og konkrete tiltak, se vedlegget i strategien. Flere av disse tiltakene vil kunne medføre endringer i matinformasjonsforordningen (EU) nr. 1169/2011, som er gjennomført i Norge i matinformasjonsforskriften. Dette gjelder
- et felles europeisk og obligatorisk forsidemerke for ernæringsinformasjon (FOP-merking)
- utarbeidelse av ernæringsprofiler
- utvidet opprinnelsesmerking
- holdbarhetsmerking, særlig for å redusere matsvinn
- innholdsmerking av alkoholholdige drikker (Foreslåtte endringer pga. EUs kreftstrategi. Er inkludert av praktiske årsaker i denne prosessen.)
Det er utarbeidet et veikart for prosessen for å endre matinformasjonsforordningen.