Faktaartikkel

FLIS-basen: Verktøy for merking av mat i EU/EØS

Publisert 12.02.2021     Sist endret 12.02.2021

FLIS er et nytt verktøy for merking av matvarer. Det er utviklet av EU-kommisjonen, og er tilgjengelig på deres nettsted. Det hjelper deg til raskt å finne hvilke opplysninger forskjellige matvarer og matvaregrupper skal merkes med når de selges i EU/EØS.

Forbrukere har rett til å vite hva maten de kjøper inneholder, så virksomhetene har ansvar for å merke produktene riktig. I FLIS vil du enkelt finne hvilke obligatoriske opplysninger som må være på emballasjen til ulike matvarer.

FLIS er enkel og gratis, og kan brukes av virksomheter som ønsker å selge mat i EU/EØS-land. FLIS, står for Food Labelling Information System. Verktøyet er tilgjengelig på  22 EU-språk.

I denne første versjonen inneholder den de felles EU-reglene for merking av matvarer. Det vil trolig ta en god tid før neste versjon blir publisert. Da vil basen bli supplert med obligatoriske nasjonale merkingsregler som gjelder spesielt for medlemslandene.

Verktøyet er enkelt å bruke. Du velger språk og type mat, for å få informasjon om hva som skal inngå i merkingen. FLIS inneholder også lenker til relevant EU-lovgivning og EU-kommisjonens retningslinjer.

Gå til: Food Labelling Information System (FLIS) | Food Safety (europa.eu) 

Fant du det du lette etter?