Rapport

Matsvinn og holdbarhetsmerking i de nordiske landene

Publisert 15.08.2016     Sist endret 01.09.2016

Rapporten «Food waste and date labelling: Issues affecting the durability» vurderer blant annet hvordan regelverket for datomerking av mat er tilrettelagt i de nordiske landene og hvordan matens holdbarhet blir påvirket av temperatur, emballasje, og tilberedingsmetoder. Rapporten er forfattet av Mattilsynet, Livsmedelsverket (Sverige), Fødevarestyrelsen (Danmark) og Evira (Finland).

Hva undersøkte vi?Formålet med studien var å identifisere hvordan regelverket for datomerking praktiseres i Danmark, Finland, Norge og Sverige, og hvordan produkters holdbarhet gjennom hele verdikjeden påvirkes av temperatur, emballasje, prosessering og tilsetningsstoffer.
Tidsrom:2016
Hva fant vi?

Følgende kan bidra til å minske mengden mat som kastes:

  • Felles nordiske regler for kjøletemperaturer i butikk.
  • Kun bruk av merkingen «siste forbruksdag» for risikoprodukter.
  • Bedre veiledning til forbrukerne.
  • Bedre veiledning om holdbarhetsmerking for produsenter og forhandlere.
Fant du det du lette etter?

Publikasjoner


Publikasjoner