Faktaartikkel

Merkesjekken 2020 – Merking av mat til små barn

Publisert 10.03.2020     Sist endret 11.03.2020
Baby som blir matet med grøt
Merkesjekken 2020 vil omfatte ferdigpakket, vanlig mat som markedsføres mot små barn.  Foto: Colourbox.com

Kampanjen Merkesjekken 2020 vil omfatte ferdigpakket, vanlig mat som markedsføres mot små barn. Kampanjen er ikke rettet mot produkter som er regulert i barnematforskriften.

Dette ser vi etter

Produkter som ikke oppfyller definisjonene og kravene til å være barnemat jf. barnematforskriften, men som markedsføres og merkes slik at de fremstår som barnemat. Vi kommer til å ha særlig vekt på å sjekke at merkingen av produktene gir forbrukerne tilstrekkelig og korrekt informasjon, slik at de kan velge varer ut fra sine ønsker og behov. God opplysningspraksis skal sikre at forbruker ikke villedes.

Dette bør dere være forberedt på

Tilsynet i 2020 skal finne svar på om regelverket for merking etterleves. Vi vil se på de obligatoriske kravene til merking som blant annet språk, betegnelse, ingrediensliste, allergenmerking samt kravet om god opplysningspraksis.

Ingredienslisten vil bli kontrollert mot datablad. Mattilsynet vil også etterspørre virksomhetens begrunnelse dersom de omsetter «vanlig» mat som om det var barnemat jf. barnematforskriften.

 

Når?OmfangHva ser vi spesielt etter?
2. og 3. tertialProdukter fra importører/produsenter av denne type matvarer til små barnEtterlevelse av regelverket for matinformasjon

 

Alle bør være forberedt på tilsyn

Vi har ikke kapasitet til å føre tilsyn med merkingen på alle produkter i landet. Alle bør allikevel være forberedt på å få tilsyn. Det er lurt om dere har gjennomgått rutinene på forhånd. Nødvendig dokumentasjon bør være lett tilgjengelig.

Fant du det du lette etter?

Regelverk og veiledningRegelverk og veiledning