Faktaartikkel

Salgsautomater

Publisert 17.01.2020     Sist endret 17.01.2020

Næringsmidler kan selges i automater eller automatiserte salgslokaler. Denne salgsformen går ikke inn under begrepet fjernsalg.

Ved salg fra automater o.l. er det før kjøpet avsluttes, bare krav til opplysning om innhold av allergener. Denne informasjonen kan f.eks. gis på en klistrelapp på automaten. Dette kravet gjelder selv om forbrukeren ikke betaler for produktet f.eks. i en drikkeautomat på en arbeidsplass. Det er opp til virksomheten hvordan informasjonen skal gis. Men forbrukeren skal få skriftlig informasjon om innhold av allergener før kjøpet, også ved kjøp fra en automat.

Kravet til opplysninger for ferdigpakkede næringsmidler kjøpt via en automat, vil være de samme som for andre næringsmidler. Dvs. at ferdigpakkede produkter som kjøpes via en automat, skal oppfylle de obligatoriske merkekravene. Men forbrukeren har ikke krav på å få disse opplysningene før kjøpet fra automaten. Men det er selvfølgelig anledning til å gi opplysninger på frivillig basis, dette vil være god forbrukerbehandling.

Fant du det du lette etter?