Faktaartikkel

Regelverk og tilsyn med Nøkkelhullet

Publisert 07.02.2019     Sist endret 31.08.2021

Bruken av Nøkkelhullet er fastsatt gjennom en forskrift. Dette sikrer at fastsatte rammer og vilkår overholdes av dem som bruker merket. Mattilsynet fører tilsyn med bruket av merket og vi finner at det er lite feilmerking. Det er viktig at brukerne av merket har tillit til det.

Fakta om Nøkkelhullet

Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd.

En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe.

Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt.

Les mer om Nøkkelhullet på Helsenorge.no 

Produkter som oppfyller kravene i forskrift om frivillig nøkkelhullmerking kan merkes med Nøkkelhullet. Bruken av Nøkkelhullet er frivillig. Men når Nøkkelhullet brukes, skal forskriftskravene være oppfylt. Det er virksomheten som skal sørge for at regelverket følges. Dette innebærer en plikt til å sikre og kontrollere at bestemmelsene i ordningen er oppfylt.

Mattilsynet fører tilsyn med ordningen, og kan fatte vedtak ved brudd på regelverket. Tilsyn med nøkkelhullordningen skjer ved revisjon, inspeksjon ved enkeltstående tilsyn eller som et ledd i større tilsynskampanjer. Dette vil kunne omfatte både dokumentkontroll og analyse. Ved dokumentkontroll kan Mattilsynet blant annet be om opplysninger om hvordan virksomheten har bestemt verdiene i næringsdeklarasjonen, og om hvordan de sikrer og kontrollerer at dette stemmer for alle produksjoner. Mattilsynet kan i stedet for, eller i tillegg, også ta ut prøver for analyse.

Mattilsynets retningslinjer for bruk av virkemidler ved tilsyn er grunnleggende for tilsyn og vedtak.

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Regelverk og veiledning

Les mer


Publikasjoner

Regelverk og veiledning

Les mer