Informasjonen om dyre- og fiskehelse er under revisjon
Denne siden viser til forskrifter om dyre- og fiskehelse som er opphevet eller endret og erstattet av nye forskrifter. De nye forskriftene trådte i kraft 28. april 2022. Se oversikt over erstatninger.
Mattilsynet jobber fortløpende med oppdatering av nettsidene, og med å utarbeide veiledning om det nye regelverket. Områder med størst behov for veiledning og informasjon vil bli prioritert først.
Informasjonen på denne siden gjelder for virksomheter som mottar og tilvirker fisk og sjømat.
Du må være godkjent av Mattilsynet
Virksomheter som håndterer fisk og sjømat skal være godkjent av Mattilsynet før de starter opp.
Søknad om godkjenning sendes via Mattilsynets skjematjenester i Altinn.
Driftsansvarlige skal i skjematjenesten angi ulike produksjonsformer alt etter hvilke aktiviteter de driver med.
Søknad til Mattilsynet om godkjenning er
Du må ha et internkontrollsystem
Mattilsynet gir godkjenning når virksomheten viser at den oppfyller krav til hygienisk produksjon i næringsmiddelregelverket.
Det betyr blant annet at virksomheten skal etablere et internkontrollsystem og bruke HACCP som verktøy for å ha styring med farer knyttet til deres produkter.
Aktuelle lenker:
Mer om mottak og tilvirking av fisk og sjømat
Spørsmål og svar
- Mikrobiologiske kriterier - kan samleprøver benyttes?
- Hva er HACCP?
- Skal virksomheter som produserer fiskeoljekapsler godkjennes?
- Skal fiskere som driver sjøltilvirking av tørrfisk være godkjent hos Mattilsynet?
- Hvilke bestemmelser gjelder for omsetning av oppdrettet fisk med visse feil og mangler?
- Hvilke temperaturkrav er det til ferske fiskerivarer? Vis alle spørsmål og svar
Regelverk og veiledning
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 30.03.2022Endring av forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer
-
Sist endret: 01.11.2019Presisering av § 17 i forskrift om kvalitet på fisk og fiskevarer
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Skjema
Skjema | Type |
---|---|
Ny matbedrift og/eller import, produksjon og engrossalg av matkontaktmaterialer | Altinn |
Tilsynsresultater
- 01.03.2022 Tilsyn med innlandsfisk 2021
- 30.11.2021 Tilsyn med listeriatiltak i lakseslakteri 2021
- 04.04.2017 Trygg produksjon av rakfisk og andre innlandsfiskprodukter
- 23.10.2013 Hygienen i hvitfisknæringen må bedres
- 02.03.2011 God styring i småskala innlandsfiskvirksomheter
Overvåkings- og kartleggingsprogrammer
Overvakingsprogram 2021: Listeria i lakseslakteri og på laksefisk