Overvåkingsprogram er et tiltak som Mattilsynet satte i gang for å få mer kunnskap om segmentet i etterkant av et salmonellautbrudd i 2019 hvor 58 ble syke etter å ha spist eksotisk tørket fruktblanding.
Kva undersøkte vi? | Listeria i produksjonsmiljø i lakseslakteri og frå fisk som kom inn og gjekk ut frå slakteria. 358 prøvar frå 60 ulike lakseslakteri (49 verksemder og 11 båtar):
|
Tidsrom: | 1.september 2020 – 1. september 2021 |
Kva leitte vi etter? | Listeria monocytogenes |
Kva fann vi? | Listeria monocytogenes vart påvist i 22 prøvar frå ni av 49 lakseslakteri (18 %), der 5 av dei hadde fleire positive prøvar. Dei 22 positive prøvane inkluderte:
Påvising i sluttprodukt ved 6 av 49 (12 %) lakseslakteri. Produktprøvane hadde låge konsentrasjonar av L. monocytogenes (<10 CFU/g) Ingen av slaktebåtane hadde prøvar med funn av L. monocytogenes. |
Kven utførte oppdraget? | Havforskningsinstituttet |