Rapport

Analyser av næringsstoffer og uønskede stoffer i vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni og tørket frukt 2022

Publisert 18.10.2022     Sist endret 18.10.2022

På oppdrag fra Mattilsynet har Havforskningsinstituttet (HI) utført analyser av næringsstoffer, tungmetaller, uønskede- og prosessfremkalte stoffer i 34 matvarer fra dagligvarehandelen. Formålet til prosjektet var å fremskaffe næringsstoffverdier til Matvaretabellen og overvåke produktene for uønskede stoffer.

Hva undersøkte vi:
  • Vegan- og fiskepålegg, tran, pepperoni, pizza og tørket frukt, fra Coop Norge, Synnøve Finden, Go `Vegan Nordic, Finsbråten, Orkla, King Oskar, NorgesGruppen, Lofotprodukt, Mills, Kavli, Marenor AB, Pharmatech, Arvid Norquist, Lions Rasins, Bama, Brynhild gruppen, Nortura, Grilstad, Oetker.
  • Totalt 34 samleprøver. Hver samleprøve besto av tre ulike batcher fra hvert produkt.
Tidsrom:Mars til juli 2022
Hva lette vi etter: Analyseverdier for protein, fett, fettsyrer, aske, sukkerarter, stivelse, kostfiber, β -karoten, vitamin A, tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pyridoksin (B6), folat, cobalamin (B12), vitamin C, vitamin D (D3 kolekalsiferol), vitamin E, vitamin K1, vitamin K2, kalsium, magnesium, natrium, kalium, fosfor, mangan, jern, kobber, sink, selen, jod, arsen, kadmium, bly, kvikksølv, sum dioksiner og dioksinlignende-PCB, sum PCB6, sum PCB7, PBDE, PFAS, PAH, 3-MCPD, 3-MCPDE og eller glysidylestere i de inkludere produktene.
Hva fant vi:
  • Veganpålegg som er ment å erstatte ost, inneholder mest vann, stivelse og fett, hovedsakelig mettet fett. Produktene er nesten frie for proteiner.
  • Veganpålegg som er ment å erstatte skinke inneholder mest stivelse og kostfiber.
  • Makrell i tomat inneholder proteiner, omega-3 fettsyrer, A og D vitaminer og jod.
  • Tørket frukt inneholder mye glukose, fruktose, stivelse og kostfiber. Det ble funnet lite tungmetaller og prosessfremkalte stoffer i de analyserte produktene.
  • 3-MCPD estere og glysidolestere ble funnet i veganpåleggene, men ingen av produktene har et høyt innhold.
  • I makrell i tomat og kaviar ble dioksiner og dioksinlignende PCB påvist i alle produktene. PFAS ble bare påvist i kaviar.
  • Kun et av ni produkter av tørket frukt fikk påvist innhold av PAH over laveste kvantifiseringsgrense.
Hvem utførte oppdraget?

Havforskningsinstituttet

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner


Publikasjoner