Hva undersøkte vi? |
Importert og norskprodusert salat og friske importerte krydderurter
Totalt 580 prøver - 426 av salat og 154 av krydderurter |
Tidsrom: | 2017 -2019 |
Hva lette vi etter? |
E. coli, Salmonella,
Cryptosporidium, hepatitt A virus og norovirus. Alle analysene ble ikke utført på alle prøvene. |
Hva fant vi? | I de 575 prøvene som ble analysert for E. coli, ble det påvist E. coli i lavt antall (<100 kde/g) i 57 prøver og E. coli ≥100 kde/g i 36 prøver. 13 prøver innehold så høye verdier av E. coli at produktene ble trukket fra markedet. 10 av disse var av importerte krydderurter fra Sørøst-Asia. Det ble ikke påvist Salmonella, Cryptosporidium, hepatitt A virus eller norovirus i noen av prøvene som ble analysert for disse smittestoffene. Funn av høye verdier av E. coli i salat og krydderurter tyder på en fersk fekal forurensing, noe som kan indikere at produktet også kan være forurenset med sykdomsfremkallende bakterier, virus og parasitter. Krydderurter fra Sørøst-Asia er et kjent risikoprodukt for Salmonella. Mattilsynet anbefaler at slike krydderurter varmebehandles før de spises. |
Hvem utførte oppdraget? | Bakterienalysene ble utført ved Veterinærinstituttet og parasitt- og virusanalysene ved NMBU Veterinærhøgskolen. |