Rapport

Sykdomsfremkallende Yersinia enterocolitica i svinekjøttprodukter - 2019

Publisert 29.04.2021     Sist endret 29.04.2021

Veterinærinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet analysert til sammen 152 prøver av kvernet svinekjøtt og svinekjøttdeig for Yersinia enterocolitica, en bakterie der noen varianter er i stand til å forårsake sykdom hos mennesker. Svin regnes for å være hovedreservoaret for patogene Y. enterocolitica, og svinekjøtt anses å være en viktig smittekilde.

Hva undersøkte vi: Det ble analysert til sammen 152 prøver av kvernet svinekjøtt og svinekjøttdeig.
Tidsrom:2019
Hva lette vi etter: Yersinia enterocolitica
Hva fant vi:
  • Resultatene tyder på at forekomsten av patogene Y. enterocolitica i norske svinekjøttprodukter er lav, men at de kan forekomme.
  • Det er derfor viktig å steke svineprodukter godt og å ikke smake på rå produkter slik som svinekjøttdeig, bacon og lignende. Husk også god kjøkkenhygiene når du håndterer rått kjøtt.
  • Siden det er lenge siden den forrige undersøkelsen fant sted og undersøkelsene ikke er direkte sammenlignbare, gir denne kartleggingen oppdatert kunnskap til nytte for både næring, myndigheter og kunnskapsinstitusjoner.
Hvem utførte oppdraget: Veterinærsinstituttet
Fant du det du lette etter?

Publikasjoner


Publikasjoner