Dette ser vi på
- virksomhetens farevurdering og styring med farer
- virksomhetens prøvetakingsplan og hvordan den samsvarer med farevurderingen
- hvordan virksomheter håndterer og lagrer næringsmidler
- hvordan virksomheten sikrer at råvarer og ingredienser er trygge
- hvordan virksomheter sikrer at utstyr etc holdes rent
- hvordan virksomheten sikrer at den kan tilbaketrekke og/eller tilbakekalle helseskadelige produkter
- sporbarhet, dvs hvordan virksomheten sikrer at de vit hvem de får råvarer fra og hvem de leverer til
Driftsansvarlig for virksomheten har et særlig ansvar for å utarbeide et styringssystem og sørge for at det fungerer i praksis.
Disse virksomhetene får tilsyn
Vi vil prioritere virksomheter som produserer spiseferdig mat eller lett bedervelige næringsmidler der det er høy risiko for vekst av bakterier.
Når skal tilsynet gjennomføres
Tilsynet skal gjennomføres i løpet av 2022.
Aktuelt regelverk, veiledere og annen nyttig informasjon
- Forskrift om næringsmiddelhygiene (næringsmiddelhygieneforskriften)
- Forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler av animalsk opprinnelse (animaliehygieneforskriften)
- FSMS-HACCP veileder for gjennomføring av styringssystem for mattrygghet
- Veileder om sporbarhet for næringsmidler
- Retningslinje for tilsyn med Listeria monocytogenes i spiseferdige næringsmidler
- Trygge frukt og grønnsaker er virksomhetens ansvar