Bacillus cereus


Publisert 16.10.2012 | Sist endret 11.01.2013

Bakterien finnes i jord og miljø. Bacillus cereus danner sporer som gjør at den overlever koking. Sporer finnes særlig i vegetabilske produkter som ris og melprodukter.

Bakterien oppformerer best ved temperaturer mellom 28-35 C, og varmholding av mat ved lave temperaturer kan gjøre at det lages et toksin som gir matforgiftning hos mennesker. Toksinet gjør at en blir syk med litt ulikt forløp, enten diare eller oppkast. Bakterien fører sjelden til dødsfall.  

Produkter som er varmebehandlet slik at konkurrerende mikroflora er drept, kan være årsak til matforgiftning forårsaket av Bacillus cereus. Toksinet er varmebestandig.

Varmebehandlede matvarer som lagres en tid før konsum, må oppbevares i kjøletemperatur. Ved tillaging av store mengder av matvaren bør kjøling skje i mindre porsjoner for å sikre raskest mulig temperatursenking i hele produktet.

Mer om bacillus cereus

Fant du det du lette etter?