Botulisme


Publisert 16.10.2012 | Sist endret 09.01.2013

Botulisme skyldes et giftstoff som er produsert av bakterien Clostridium botulinum. Giftstoffet kan gi lammelser og alvorlige forgiftninger. Bakterien har ofte sin opprinnelse fra jord eller tarm hos dyr, og bakterien kan bli overført til mat gjennom produksjonen.

Det er spesielt matvarer som fermenteres og som spises uten varmebehandling som har vært årsak til botulisme. Eksempler på slik mat er rakfisk, spekemat og tapenade. Bakterien har også vært påvist i fjørfe. Clostridium botulinum i honning har gitt botulisme hos spebarn (spebarnsbotulisme). For produsenter er det viktig med god kjennskap til produksjonen og forebyggende tiltak for å forhindre botulisme.

Les mer om botulisme på Matportalen: Matportalen.no: Botulisme

Les mer om botulisme hos Folkehelseinstituttet: Folkehelseinstiuttet (FHI): Botulisme 

Fant du det du lette etter?