E. coli er en tarmbakterie som forekommer naturlig i tarmen hos dyr og mennesker. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter av E. coli har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom. Sykdomsforløpet er avhengig av typen E. coli og kan spenne fra en mild mage-tarm infeksjon til mer alvorlig sykdom med nyrekomplikasjoner.
En spesiell gruppe E. coli kalles EHEC (enterohemoragiske E. coli). Disse bakteriene produserer en spesiell type giftstoff og kan gi alvorlig sykdom hos mennesker. Reservoaret for EHEC er primært drøvtyggere og smitte kan skje ved forurensing av mat eller vann med avføring fra smittebærende dyr. Smitte kan også skje ved direkte kontakt med smittebærende dyr eller smittede mennesker.
Mer om e. coli
Spørsmål og svar
Regelverk under utvikling
-
Sist endret: 11.01.2021Endring i regler for omsetning av rå melk og rå fløte til konsum
Kontakt oss
Finn riktig region og avdeling
Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00
Brosjyrer, video og informasjonsmateriell
Tittel | Type |
---|---|
Trygg mat - Grunnleggende hygiene for serveringssteder | |
Rutiner for trygg mat - En innføring i internkontroll og HACCP | |
Ikkje nok å vere god kokk | |
Ikke nok å være god kokk | |
It’s not enough just being a good cook |
Skjema
Skjema | Type |
---|---|
Skjema for nettpublisering ved tilbaketrekking av produkter |