E. coli


Publisert 26.10.2012 | Sist endret 18.03.2016

E. coli er en tarmbakterie som forekommer naturlig i tarmen hos dyr og mennesker. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter av E. coli har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom. Sykdomsforløpet er avhengig av typen E. coli og kan spenne fra en mild mage-tarm infeksjon til mer alvorlig sykdom med nyrekomplikasjoner.

En spesiell gruppe E. coli kalles EHEC (enterohemoragiske E. coli). Disse bakteriene produserer en spesiell type giftstoff og kan gi alvorlig sykdom hos mennesker. Reservoaret for EHEC er primært drøvtyggere og smitte kan skje ved forurensing av mat eller vann med avføring fra smittebærende dyr. Smitte kan også skje ved direkte kontakt med smittebærende dyr eller smittede mennesker.

Mer om e. coli

Spørsmål og svar

Kontakt oss

Finn riktig region og avdeling

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00

 

Brosjyrer, video og informasjonsmateriell

Skjema

Denne tabellen viser skjemaer knyttet til dette temaet, med lenke til Altinn eller til dokument
SkjemaType

Skjema for nettpublisering ved tilbaketrekking av produkterPDF

Beredskap

Risikovurderinger

Overvåkings- og kartleggingsprogrammer

Mattilsynet har undersøkt kjøtt som importeres fra tredjeland (land utenfor EU og EØS) til Norge. Resultatene viste at det var lite sykdomsfremkallende E.coli i kjøttet.

Les rapporten på Veterinærinstuttets sider: Veterinærinstituttet: Kartlegging av potensielt sykdomsfremkallende Escherichia coli i kjøtt importert fra 3.land

Relaterte kunngjøringer

Nyhetsbrev

Motta nyhetsbrev om temaet:
Smitte fra mat og drikke Regelverksendringer og andre kunngjøringer tilknyttet dette temaet

Relaterte kunngjøringer