Hemolytisk uremisk syndrom forårsaket av E. coli

Publisert 28.07.2020     Sist endret 28.07.2020

Mattilsynet har blitt varslet av Folkehelseinstituttet om et tilfelle med den alvorlige nyresykdommen hemolytisk uremisk syndrom (HUS) hos et barn under 2 år bosatt i Oslo kommune. Barnet døde mens det var innlagt på sykehus. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet for å forsøke å finne smittekilden.

Det er mistanke om infeksjon med enterohemorragisk E.coli (EHEC). Prøver analyseres nå videre ved Folkehelseinstituttet.

Les mer hos Folkehelseinstituttet: Hemolytisk uremisk syndrom forårsaket av E. coli

Det er per nå ingen mistanke til hva som er smittekilden eller at det er snakk om et utbrudd.

E.coli-bakterier (Escherichia coli) er en fellesbetegnelse for bakterier som finnes naturlig i tykktarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC-bakterien.

EHEC-bakterien kan gi diaré, av og til blodig. Dette kan vare i 4–10 dager hos voksne og noe lengre hos barn. I sjeldne tilfeller kan bakterien gi den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk syndrom (HUS). HUS er en alvorlig nyresykdom, som hos barn oftest skyldes giftproduserende EHEC-bakterier (bakterien produserer såkalte toksiner). Spesielt eldre og barn kan få alvorlig sykdom.

Forebyggende tiltak

God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.

Bakterien finnes normalt i tarm hos enkelte individer av drøvtyggere (storfe, sau, geit), og kan overføres til mennesker på ulike måter; for eksempel via mat forurenset med avføring fra dyr, fra forurenset vann eller ved direkte kontakt med dyr. Smitte kan også skje direkte fra person til person.

Andre generelle forebyggende tiltak for å unngå smitte med E. coli er:

  • gjennomsteke eller gjennomkoke all farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker og liknende)
  • unngå dårlig stekte hamburgere hvis de ikke er laget av hele, kvernede kjøttstykker
  • hele stykker av kjøtt (biff, steker, fileter og liknende) bør være godt stekt på overflaten
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
  • grønnsaker og salater som skal spises rå bør skylles godt
  • importerte fryste bær, krydderurter, minimais, sukkererter og asparges bør varmebehandles
  • oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) – husk kjøleboks i sommervarmen
  • vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.

Se også:

Matportalen: Generelle råd for å unngå å bli syk av maten

Matportalen E.coli

Fant du det du lette etter?