Mattilsynet advarer forbrukere mot helsefarlige produkter

Publisert 03.12.2012     Sist endret 02.07.2015

På Matportalen.no kan forbrukere se advarsler om mat og drikke som har blitt trukket fra markedet, grunnet helsefare eller mulig helsefare.

Advarslene publiseres av Mattilsynet, etter informasjon fra virksomhetene selv. Advarslene vises først i en nyhetsliste på Matportalens forside og lagres deretter i en egen liste Matportalen.no: Matvarer som er trukket fra markedet.

Virksomhetens ansvar

Dersom produktet som trekkes har nådd forbruker, plikter virksomheten å informere de som kan ha kjøpt det. Dette kravet gjelder enten Mattilsynet publiserer forbrukerinformasjon om partiet eller ikke. Virksomheten har en selvstendig informasjonsplikt, men de vurderer selv hvilke kanaler som er best egnet for å nå ut til den aktuelle kjøpergruppen.

Advarslene som publiseres på Matportalen, skal også være basert på opplysninger fra virksomheten. Det er derfor virksomheten som sender inn informasjon om produktet som trekkes tilbake, til sitt lokale Mattilsyn.

Mattilsynets ansvar

Mattilsynet kvalitetssikrer informasjonen, før saken publiseres på www.matportalen.no.

Det er også Mattilsynet som fører tilsyn med at tilbaketrekkingen skjer i henhold til regelverket og at forbrukere får god nok informasjon.

Mer informasjon til virksomhetene

Mattilsynet har laget et skjema som virksomhetene oppfordres til å bruke, slik at informasjonen blir mest mulig lik fra sak til sak.

Last ned skjemaet her.

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Turid Berglund, beredskapskoordinator, seksjon hygiene og drikkevann, hovedkontoretKontaktinformasjon

Turid Berglund, beredskapskoordinator, seksjon hygiene og drikkevann, hovedkontoret