Kveis


Publisert 16.10.2012 | Sist endret 12.08.2014

Kveis er samlebetegnelsen på en type parasitter man kan finne i villfisk fra sjøen. Kveis er en type rundorm som vanligvis setter seg på fiskens innvoller. Av og til vil de også kunne gå inn i fiskekjøttet, og da kan kveis utgjøre en viss helsefare for mennesker som spiser fisken.

Kveis er vanlig hos villfisk i sjøen, men det er bare noen få som kan føre til sykdom hos mennesker. I norske farvann dreier det seg først og fremst om artene Anisakis simplex og Pseudoterranova decipiens. Det er spesielt Anisakis man bør være oppmerksom på. Den er liten og nesten gjennomsiktig og er derfor vanskelig å få øye på i ferske fiskefileter.

Hvis man får i seg levende kveis kan dette gi en mageinfeksjon som kalles anisakidose. Symptomene minner om blindtarmbetennelse. Det er hittil bare registrert to tilfeller av anisakidose i Norge, og i begge tilfeller skyldes sykdommen at personen hadde spist rå eller kun lettbehandlet fisk. 

Kveis dør ved steking, koking, tørking, sterk salting eller frysing. Det er derfor krav om at fisk som skal spises rå eller nesten rå skal fryses før konsum. Siden det er dokumentert at oppdrettslaks som er fôret på tørrfôr ikke inneholder kveis, trenger ikke laks til f.eks. sushi og sashimi fryses.

Mer informasjon relatert til kveis

Fant du det du lette etter?