Toksoplasma

Publisert 16.10.2012     Sist endret 14.03.2014

Toxoplasma er en encellet parasitt som har sitt voksne stadium i tarmen hos kattedyr. Mellomstadier kan finnes i muskulatur hos mange slags dyr. Den er utbredt i Norge hos en lang rekke pattedyr, spesielt endeverten katt og mellomverten sau. Mens de er smittet, skiller kattene ut små egg i avføringen, som kan smitte mellomverter som sau, hjortedyr, smågnagere og andre varmblodige dyr, samt menneske. Smittede katter blir ikke spesielt syke og de utvikler raskt immunitet, men mellomverten kan utvikle sykdommen toxoplasmose,

Dersom en gravid kvinne smittes for første gang under svangerskapet, kan parasitten overføres til fosteret og forårsake abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet.

Gravide og andre personer i risikogruppen, bør følge de forebyggende rådene gitt av myndighetene. Kostholdsråd for gravide er tilgjengelig i på Matportalen.no: Kostråd til gravide.

Personer som har blitt smittet av Toksoplasma blir immune mot parasitten, og kan ikke bli smittet på nytt. Gravide kvinner som er immune beskytter også fosteret mot infeksjon. I Norge har mellom 10 - 20 prosent av befolkningen antistoffer mot Toksoplasma.

Parasitten drepes ved at kjøttet gjennomkokes eller gjennomstekes. Når kjøtt gjennomkokes eller gjennomstekes, drepes imidlertid parasitten. Den dør også ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 °C, men kan trolig overleve i kjøtt som graves, spekes eller kaldrøkes.

Virksomheter som produserer, importerer, selger eller serverer matvarene, har plikt til å sikre at maten er trygg å spise. Dette skal de gjøre ved å sikre at næringsmidlene beskyttes mot enhver form for forurensning som kan gjøre dem utrygge å spise.

Mattilsynet fører tilsyn med at virksomhetene følger de kravene som står i næringsmiddelregelverket.

Veterinærinstituttet: Fakta om toksoplasmose og toksoplasma

Folkehelseinstituttet (FHI): Toksoplasmose 

Fant du det du lette etter?