Tilsynsrapport

Internkontrollen med kosttilskudd må bedres

Publisert 12.05.2014     Sist endret 12.05.2014
d-vitampiller liggende på et bord
Foto: Mattilsynet

Mattilsynet har i et nylig avsluttet tilsynsprosjekt avdekket at 6 av 10 kosttilskuddsbedrifter har for dårlige internkontrollrutiner. De mangler gode nok rutiner for å faktisk kontrollere hvor mye D-vitamin det finnes i produktene de selger. -Skuffende, mener prosjektleder Ann-Louise Grimstad.  Hun har ledet tilsynsprosjektet, som har undersøkt 61 av de mest solgte kosttilskuddene med D-vitamin på det norske markedet.

Til sammen har Mattilsynet sjekket 23 bedrifter som enten produserer eller importerer kosttilskudd til det norske markedet. Tilsynskampanjen avdekket at selv om det i all hovedsak er samsvar mellom hva det står på pakken og det faktiske innholdet av vitamin, så har 6 av 10 ikke gode rutiner for faktisk å kontrollere at forbrukere får det de betaler for i butikken.

- Her svikter bedriftene. Regelverket for kosttilskudd er komplisert, men det er ingen unnskyldning for at man ikke setter seg inn i hvilke regler som gjelder når du skal produsere eller importere kosttilskudd. Når i tillegg dette handler om de aller største produsentene mener vi dette er alvorlig, sier Grimstad.

-Vi ser at mange av bedriftene stoler på underleverandører uten selv å forsikre seg om at vitamininnholdet stemmer overens med hva som står på pakka. Det er ikke godt nok. Selger eller importerer du kosttilskudd er det du som har ansvar for at folk får det de betaler for, sier Grimstad

God merking

Som vanlig i slike tilsynskampanjer finner vi store og små avvik. Generelt ser vi at det er et behov for bedre rutiner og kontroll i bransjen. Men vi er fornøyd med at svært mange har god kontroll på merking av produktene, sier Grimstad.

Ingen helsefare

I prosjektet tok vi også ut prøver av de mest solgte kosttilskuddene på det norske markedet. Ingen av produktene hadde helsefarlige mengder med D-vitamin. 

Følges opp

Alle bedriftene som fikk feil og mangler blir fulgt opp av våre distriktskontorer. Les hele rapporten under.

Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Mediehenvendelser: Mattilsynet pressevakt, tlf 469 12 910

Publikumshenvendelser:  Ditt nærmeste distriktskontor på tlf 22 40 00 00


Publikasjoner

Kontaktinformasjon

Mediehenvendelser: Mattilsynet pressevakt, tlf 469 12 910

Publikumshenvendelser:  Ditt nærmeste distriktskontor på tlf 22 40 00 00