Faktaartikkel

Kosttilskudd og nettvett

Publisert 08.03.2013     Sist endret 31.05.2019

Har du kjøpt kosttilskudd eller helsekost på internett bør du lese dette. Har du tatt de nødvendige forhåndsreglene?

Slik blir du en kritisk og smart kosttilskuddskjøper

  • Ikke kjøp produkter fra nettsider uten kontaktinformasjon. Send gjerne en test-mail, og se om du får svar.

  • Ikke stol på merkingen. Ulovlig tilsatte legemidler er sjelden deklarert.

  • Vær skeptisk til produkter som lover kraftig og øyeblikkelig virkning. Kosttilskudd skal virke sakte, og med mye mindre effekt enn legemidler.

  • Se opp for falske utsagn som: "Et raskt og effektivt universalmiddel", "Kan behandle og kurere sykdommer", "Helt sikkert" eller "Har ingen bivirkninger".

  • Det finnes mange giftige stoffer i naturen. Vær derfor forsiktig med uttrykket “naturlig”. Det betyr ikke alltid det samme som “sikkert”. At et produkt er ”100 prosent naturlig” er ikke nødvendigvis noen garanti for at det er trygt.

  • Det er ingen garanti for at produkter som ikke kan hjelpe deg, ikke kan skade deg.

  • Har du en sykdom, bruker medisiner eller skal gjennom en operasjon, må du spørre legen din før du begynner å ta kosttilskuddet. Enkelte kosttilskudd kan forverre sykdommen eller være uheldig å ta sammen med medisinene.

Mattilsynet tar kun stikkprøver ved mistanke

Kosttilskudd er ikke forhåndskontrollert og godkjent, slik som legemidler må være. De som selger kosttilskudd har selv ansvar for at produktet ikke inneholder helsefarlige ingredienser og at det blir markedsført med lovlige påstander.

De som selger kosttilskudd, enten i butikk eller gjennom en nettside, må registrere seg hos Mattilsynet. Mange av produktene selges også fra utenlandske nettsteder. Mattilsynet har derfor ikke den fulle oversikt over alt som er tilgjengelig for norske forbrukere.

Markedet for kosttilskudd er stort og uoversiktlig, og omfatter alt fra helsekostbutikker og ulike nettsider, til «homeparties» og postordresalg.  I hovedsak kan man si at Mattilsynet kun undersøker produkter og distributører der det er mistanke om juks, på samme måte som politiet kun etterforsker personer de mistenker er kriminelle. Markedet er stort og uoversiktlig, og forbrukerne har all grunn til å være skeptiske.

Fant du det du lette etter?