Hva undersøkte VKM: | VKM har revurdert sin sikovurdering av D-ribose i kosttilskudd. Risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd er en av de 44 risikovurderingene som VKM har utført på vegne av Mattilsynet i forbindelse med innføring nye nasjonale bestemmelser for tilsetning av visse «andre stoffer» i næringsmidler, herunder kosttilskudd. D-ribose er et sukkermolekyl som dannes i kroppen og som blant annet finnes kjøtt og i små mengder moden frukt og grønnsaker. D-ribose brukes ofte i kosttilskudd som er rettet mot personer som er fysisk aktive. |
Hva er vurderingen: | VKM har konkludert med at en enkelt dose på 6200 mg D-ribose kan gi risiko for negative helseeffekter hos barn, ungdom og voksne. Et for stort inntak av D-ribose kan føre til diaré, kvalme, hodepine og lavt blodsukker. |
Hva gjør Mattilsynet: | Mattilsynet vil håndtere VKMs konklusjoner i den reviderte versjonen av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd. Dette vil innebære endringer i vedlegg 3 i forskrift om vitamin tilsetning mv. til næringsmidler. |
Overleveringsdato: | 6. oktober 2020 |
Risikovurdering
Risikovurdering
Publisert
06.10.2020
Sist endret 06.10.2020
Revidert risikovurdering av D-ribose i kosttilskudd

VKM har publisert en revidert versjon av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd fra 2016.