Risikovurdering

Reviderte risikovurdering av D-ribose i kosttilskudd

Publisert 06.10.2020     Sist endret 06.10.2020

VKM har publisert en reviderte versjon av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd fra 2016.

Hva undersøkte VKM: VKM har revurdert sin sikovurdering av D-ribose i kosttilskudd.

Risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd er en av de 44 risikovurderingene som VKM har utført på vegne av Mattilsynet i forbindelse med innføring nye nasjonale bestemmelser for tilsetning av visse «andre stoffer» i næringsmidler, herunder kosttilskudd. D-ribose er et sukkermolekyl som dannes i kroppen og som blant annet finnes kjøtt og i små mengder moden frukt og grønnsaker. D-ribose brukes ofte i kosttilskudd som er rettet mot personer som er fysisk aktive.
Hva er vurderingen:

VKM har konkludert med at en enkelt dose på 6200 mg D-ribose kan gi risiko for negative helseeffekter hos barn, ungdom og voksne. Et for stort inntak av D-ribose kan føre til diaré, kvalme, hodepine og lavt blodsukker.

Hva gjør Mattilsynet:

Mattilsynet vil håndtere VKMs konklusjoner i den reviderte versjonen av risikovurderingen av D-ribose i kosttilskudd. Dette vil innebære endringer i vedlegg 3 i forskrift om vitamin tilsetning mv. til næringsmidler.

Overleveringsdato:6. oktober 2020
Fant du det du lette etter?

Publikasjoner

Les mer


Publikasjoner

Les mer