Risikovurdering

Risikovurdering av betakaroten i kosttilskudd

Publisert 19.01.2015     Sist endret 19.01.2015

I en ny risikovurdering utført på oppdrag for Mattilsynet foreslår Vitenskapskomiteen fra mattrygghet (VKM) en tentativ øvre trygg grense for betakaroten tilsatt for eksempel i kosttilskudd, på 4 milligram per dag.

Mattilsynet skal vurdere om det bør settes en egen maksimumsgrense for hvor mye betakaroten som kan brukes i kosttilskudd per døgndose, og har derfor bestilt risikovurderingen av betakaroten i kosttilskudd fra VKM.

Betakaroten er et fargestoff som finnes naturlig i mange planter. Det brukes også i kosttilskudd. Betakaroten kan omdannes til vitamin A i kroppen, og fargestoffet finnes naturlig i blant annet gulrøtter. Gulrøtter bidrar til omtrent halvparten av nordmenns inntak av betakaroten. Andre viktige kilder er grønnsaksblandinger, tomater, frukt og bær.

VKM konkluderer med at betakaroten fra vanlige matvarer som grønnsaker og frukt ikke utgjør noen helserisiko. Tvert imot viser all forskning at høyt inntak av frukt og grønnsaker reduserer flere ulike kreftformer og beskytter mot en rekke ulike andre sykdommer.

VKM konkluderer med at betakaroten tilsatt i kosttilskudd gir økt risiko for lungekreft og død hos røykere. Forskningen som VKM har vurdert viste ingen økt risiko for andre krefttyper enn lungekreft. VKM mener at det ikke kan utelukkes at risiko for lungekreft også kan øke hos mennesker med kroniske betennelsestilstander i lungene. Dette omfatter blant annet mennesker med astma og KOLS.

VKM foreslår en tentativ trygg øvre grense (tentativ UL) for betakaroten tilsatt for eksempel i kosttilskudd, på 4 milligram per dag.

Fastsetting av maksimumsgrense i kosttilskudd

Ved fastsettelsen av maksimumsgrenser for vitaminer og mineraler i kosttilskudd skal følgende kriterier legges til grunn; trygge øvre inntaksnivå (såkalt UL – angir den øvre trygge inntaksmengden som totalt kan inntas per dag) for vitaminer og mineraler, inntak fra kosten samt referanseinntaket for populasjonen.

Mattilsynet skal på bakgrunn av risikovurderingen fra VKM vurdere om det bør settes en egen maksimumsgrense for hvor mye betakaroten som kan brukes i kosttilskudd per døgndose. Eventuelle forslag til endring i kosttilskuddforskriften vil sendes ut på høring i løpet av våren 2015.

Se også:

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM): Risikovurdering av betakaroten i kosttilskudd

Mattilsynet: Revisjon av nasjonal maksimumsgrense for betakaroten i kosttilskudd 

Fant du det du lette etter?

Kontaktinformasjon

Publikumshenvendelser: Mattilsynets sentralbord, tlf. 22 40 00 00
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910


Kontaktinformasjon

Publikumshenvendelser: Mattilsynets sentralbord, tlf. 22 40 00 00
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt, tlf. 469 12 910