Retningslinjene er hentet fra de anbefalingene som er gitt i den nordiske rapporten Dietetiske næringsmidler – forslag til nordiske retningslinjer for vurdering og regulering fra 1993 (Tema Nord 1993:557), og kan brukes som veiledende.
Anbefalinger for innhold av laktose
I rapporten anbefales det at:
- Laktosefattige/laktosereduserte næringsmidler maksimalt skal inneholde 1 g laktose per 100 g matvare (næringsmidlet solgt til forbruker).
- Laktosefrie næringsmidler i prinsippet skal være fri for laktose, men av analytiske årsaker kan det godtas et innhold opp til 10 mg laktose per 100 g matvare (næringsmidlet solgt til forbruker).
Anbefalinger om merking
- Utsagnene laktosefattig/laktoseredusert og laktosefri bør stå i tilknytning til varebetegnelsen.
- Laktoseinnholdet bør deklareres for laktosefattige/laktosereduserte næringsmidler.
Rapport fra European Food Safety Authroity (EFSA)
EFSA (The Europeand Food Safety Authority) har utarbeidet en rapport om laktosefrie produkter. Denne finner du på EFSAs hjemmeside: Scientific Opinion on lactose thresholds in lactose intolerance and galactosaemia