Sportsprodukter

Publisert 02.12.2019     Sist endret 02.03.2020

Sportsprodukter er spesialprodukter designet for bruk før, under og etter trening. Sportsprodukter er for mange utøvere en enkel måte å få i seg ekstra energi (næringsstoffer) og væske. 

Det finnes flere typer sportsprodukter – bl.a. sportsdrikker, sportsbarer, ulike typer geler og recoverydrikker. Mange av produktene består av karbohydrat og væske. Disse brukes primært under og etter trening. Andre produkter gir primært tilskudd av karbohydrater og protein og brukes ved ekstra stort energibehov og ved restitusjon etter lange og/eller harde treningsøkter.

Drikker som man til vanlig omtaler som energidrikker (inneholdende koffein og omsatt uavhengig av trening), er ikke det samme som sportsdrikk. Se Matportalen - Fakta om energidrikker og energishots.

For næringsmidler som er tilsatt vitaminer, mineraler eller aminosyrer og som etter 20. juli 2016 ikke lenger skal regnes som «særnærprodukter», men som ikke tidligere har vært omsatt på det norske markedet, må dere «på vanlig måte» søke om og få tillatelse til tilsetningen av vitaminer, mineraler og aminosyrer etter henholdsvis § 4 og § 6 i berikingsforskriften, før dere kan omsette næringsmidlene på det norske markedet.

Det er virksomhetene sitt ansvar å følge regelverket, mens Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket overholdes.

Regelverk og veiledning

Regelverk under utvikling

Kontakt oss

Mattilsynets sentralbord
telefon 22 40 00 00

 

Tilsynsresultater

Import og eksport

Dersom du, eller din virksomhet, ønsker å selges sportsprodukter som er produsert utenfor Norge på det norske markedet, må du/virksomheten være registrert hos det lokale Mattilsynet.

Ta kontakt med Mattilsynet på tlf. 22 40 00 00 eller postmottak@mattilsynet.no

Spesielle regler gjelder for import av dyr eller produkter av dyr (herunder fisk) fra land utenfor EU/EØS til Norge, se informasjon om  Import av mat.

Du kan også gå direkte til Mattilsynet sin skjematjeneste (MATS) for å registrere deg som importør (legg link): Hvilket skjema er det?

Relaterte kunngjøringerNyhetsbrev

Motta nyhetsbrev om temaet:
Spesialmat og kosttilskudd Regelverksendringer og andre kunngjøringer tilknyttet dette temaet

Relaterte kunngjøringer