Aromastoffer med bruksbegrensninger

Publisert 14.11.2012     Sist endret 12.03.2018

For enkelte aromastoffer er det innført begrensninger. Grunnen til dette er at man mener at det kan være knyttet helserisiko til inntak i større mengder av disse aromastoffene. 

Aromastoffene med begrensninger kan man bare bruke til bestemte matvarekategorier og i bestemte mengder. De mest kjente av disse aromastoffer er;

FL-nummerProduktFinnes bl.a. i
16.016KoffeinKaffe
16.032TeobrominTe
16.048AmmoniumkloridSalte lakrisprodukter
07.215D-kamferKamperdrops
14.011KininhydrokloridIkke-alkoholholdige drikker og alkoholholdige drikker
14.152KininsulfatIkke-alkoholholdige drikker og alkoholholdige drikker
14.155KininmonohydrokloriddihydratIkke-alkoholholdige drikker og alkoholholdige drikker
16.012GlycyrrhizinsyreLakris
16.060Ammoniumssalter av glycyrrhizinsyreLakris
16.113SteviolglykosidSøtstoff

 

Generelt gjelder prinsippet om god produksjonspraksis, hvilket betyr at man ikke skal tilsette mer aromastoff enn nødvendig i maten. Dette gjelder også om det er begrensninger for aromastoffet.

Spørsmål til sammensatte varer hvor det er tilsatt aromastoffer med begrensninger

Et aromastoff er tillatt i en sammensatt matvare, såfremt aromastoffet er tillatt i en av ingrediensene. Som eksempel er is sammensatt av is og lakrisbiter. Det er ikke tillatt å tilsette ammoniumklorid til konsumis. Men det er tillatt å tilsette ammoniumklorid til lakrisbiter. Det vil derfor være lovlig med ammoniumklorid i det sammensatte isproduktet.

Gravide bør ikke spise mye lakris (Matportalen.no)

Et annet eksempel er koffein som aromastoff. Koffein er ikke tillatt i alkoholholdige drikkevarer, men i cola. Blander man disse to varene til et salgsprodukt, som rom med cola, vil det være tillatt.

Fant du det du lette etter?