Azofargestoffer - tilsetningsstoffer

Publisert 12.12.2012     Sist endret 12.12.2012

Azofargestoffer er en gruppe av syntetiske fargestoffer, som alle inngår i den såkalte "azo-gruppen". Det finnes 10 forskjellige azofargestoffer, som er tillatt i begrensede mengder i en lang rekke næringsmidler i EU.

Noen av fargestoffene har den egenskap at de er svært stabile i væsker, også i alkoholholdige væsker. Stoffene brukes derfor ofte i drikkevarer med alkohol. Andre azofarvestoffer brukes i mer spesifikke næringsmidler, blant annet spiselige osteskorper og kippers(saltet og røkt sild). De inntas derfor i små mengder.

Risikovurdering

I likhet med alle andre tilsetningsstoffer, er også azofarvestoffer risikovurdert av EFSA (EUs mattilsyn). Det er fastsatt ADI-verdier (anbefalt daglig inntak) for stoffene. Ut i fra ADI-verdiene har man fastsatt grenseverdier for anvendelse av stoffene i de enkelte næringsmidler, slik at det ikke skal være noen risiko for at forbrukere med et alminnelig, variert kosthold får i seg for mye av stoffene.

Merking

Bruk av fargestoffer i matvarer skal merkes, på samme måte som bruk av andre tilsetningsstoffer skal merkes. Ifølge tilsetningsstofforskriften stilles det ekstra krav til merking av 5 azofarvestoffer og 1 ikke-azofargestoff. Det dreier seg om:

  • E 102 Tartrazin
  • E 110 Sunset Yellow FCF
  • E 122 Azorubin
  • E 124 Ponceau 4R
  • E 129 Allura red
  • E 104 Quinolingult (ikke-azofarvestof)

Det foreligger særlige krav til bruk av fargestoffer i regelverket.

Fant du det du lette etter?